Lagarde nu se opune înfiinţării unui Fond Monetar European

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat că nu are obiecţii la planurile de a transforma Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - într-un Fond Monetar European, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 18 feb. 2018, 12:31
Lagarde nu se opune înfiinţării unui Fond Monetar European

În decembrie, Comisia Europeană a propus statelor membre să înfiinţeze în 2019 un Fond Monetar European (FME), având la bază cadrul juridic al Uniunii şi structura deja consacrată a Mecanismului European de Stabilitate. În ultimii ani, ESM a jucat un rol decisiv în garantarea stabilităţii zonei euro, ajutând statele membre să îşi recapete sau să îşi menţină accesul pe pieţele obligaţiunilor suverane. FME ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a ESM, menţinând, în esenţă, structurile financiare şi instituţionale actuale ale ESM, inclusiv în ceea ce priveşte rolul jucat de parlamentele naţionale. Astfel, acesta ar continua să sprijine statele membre din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene, inclusiv Franţa şi Germania.

”De ce nu”, a spus Lagarde într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Tages-Anzeiger.

”Criza prin care a trecut zona euro a arătat că este nevoie de un sistem de gestionare a crizelor care să fie independent, capabil să acţioneze rapid şi să respecte strict reglementările. Cum se numeşte acest mecanism are mai puţină importanţă. Dacă cineva vrea să-l numească Fond Monetar European, atunci vă rog”, a afirmat şeful FMI.

Oficialul a respins, de asemenea, sugestia că rolul FMI a fost uzurpat într-o regiune în care în ultimii ani a fost implicat în acordarea de asistenţă financiară către Portugalia, Irlanda, Cipru şi Grecia, deseori în schimbul supervizării şi adoptării unor reforme dureroase.

”Nu lucrăm pentru o regiune ci pentru 189 de ţări. Între acestea sunt incluse şi statele din zona euro. Şi dacă împreună decid ca sunt implicate şi alte mecanisme de criză, cum ar fi ESM, este în regulă”, a declarat Lagarde.

Te-ar mai putea interesa și
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi oră, 4.709 solicitări, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul......
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din ...