Sindicaliştii din IT&C: Multinaţionalele folosesc tertipuri la limita legii pentru a evita un contract colectiv de muncă

Privaţii se folosesc de diverse tertipuri la limita legii pentru a refuza angajaţilor încheierea unui contract colectiv de muncă, iar în acest context majoritatea salariaţilor din sectorul IT&C au pierdut bani la salarii, au afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, sindicaliştii din sectorului Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţii.
Economica.net - mie, 21 feb. 2018, 10:25
Sindicaliştii din IT&C: Multinaţionalele folosesc tertipuri la limita legii pentru a evita un contract colectiv de muncă

„Multinaţionalele din ţara noastră nu doresc o predictibilitate. Probabil că nu vor să plătească impozite sau alte taxe… Trebuie să ne întâlnim în acel punct comun. Acesta este să fim respectaţi ca şi cetăţeni, să primim acelaşi salariu, la nivel egal, pe aceeaşi funcţie. Nu am înţeles de ce un salariu trebuie să scadă în ianuarie faţă de decembrie… Există cazuri în care unora dintre salariaţi li s-a refuzat transferul contribuţiilor din partea angajatorului. Avem discrepanţe foarte mari, de exemplu 20% din bugetul de salarii este alocat la 80% dintre salariaţi, dar şi 80% din bugetul de salarii este alocat la 20% dintre salariaţi”, a declarat Florin Bica, preşedintele Sindicatului Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM).

Acesta a menţionat că, alături de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii (ANTIC), organizaţia pe care o reprezintă îşi rezervă dreptul de a renunţa la serviciile şi produsele companiilor care au arătat dispreţ la adresa salariaţilor.

„Împreună cu Confederaţia BNS şi cu ANTIC, noi, SNTM, am decis ca, în solidaritate cu lucrătorii cărora nu li s-a aplicat corespunzător prevederile legale, prin păcălirea la salariile nete, în condiţiile în care înţelegem să ne solidarizăm, luăm în calcul să renunţăm, împreună cu membrii noştri şi familiile noastre, la produsele şi serviciile companiilor care au arătat dispreţ faţă de salariaţi. De asemenea, vom proceda la întocmirea unor blacklisturi cu toţi angajatorii care au înţeles să facă numai ceea ce vor. Privaţii se folosesc de diverse tertipuri la limita legii, de marginea gri a legii, în sensul în care un contract de muncă a dus la o împărţire a societăţii foarte ciudată. În timpul în care vorbim, suntem în legătură directă cu oamenii şi peste tot, fără nicio excepţie, le este refuzată încheierea unor contracte de muncă. Au existat diferenţe enorme la salarii, chiar şi de 200 – 300 de euro. Este un motiv în plus să înţeleg că moartea clinică a sectorului din telecomunicaţii este o temă naţională”, susţine oficialul SNTM.

La rândul său, Cristiana Matei, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii (ANTIC), a afirmat că un număr de 18 companii din România active în domeniul IT&C au scăzut salariile angajaţilor, însă acest lucru se întâmplă la majoritatea angajatorilor.

„Suntem o ţară de low cost şi am ajuns ca majoritatea lucrătorilor din IT&C să piardă la salarii. Doamna Olguţa Vasilescu spunea, recent, că angajatorii fură salariaţii, dar noi spunem că această Ordonanţă (OUG 79/2017, n.r.) a creat un dezechilibru în zona IT&C. Vrem ca şi salariaţii să fie conştienţi şi să sesizeze la noi aceste probleme, să ne îndreptăm împotriva companiilor. Companiile private au înţeles să acorde bonusuri angajaţilor, însă diminuate, dar care bonusuri nu se vor mai regăsi peste 20-30 de ani în calculul pensiilor. Angajatorii nu au respectat prevederile legale şi, în momentul de faţă, sindicatele din sectorul de comunicaţii se află într-o situaţie total ingrată. Suntem în posesia unor materiale din care rezultă fără dubiu că salariaţii din sectorul privat din sectorul de comunicaţii au suferit pierderi salariale din cauza aşa-zisei revoluţii fiscale. La ora actuală, toate companiile din IT&C din România apelează la acordarea de bonusuri salariaţilor, în loc să renegocieze contractele de muncă. Strict, din datele pe care le avem numai noi la sindicat, numărul companiilor este de 18. În prezent, peste 100.000 de salariaţi lucrează în sectorul IT&C. Numai programatorii beneficiază de prevederile noii Ordonanţe 3/2018 (pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariaţi, n.r.), nu şi celelalte categorii de angajaţi din sectorul de profil”, a explicat Matei.

Reprezentanta ANTIC a subliniat că pe lista posturilor din IT care suferă de pe urma prevederilor legale se află, printre altele: administrator baze de date, analist, inginer sistem software şi programator de sisteme informatice.

Sindicaliştii care reprezintă sectorul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţii consideră, totodată, că, în prezent, „se doreşte eliminarea sindicatelor din multinaţionalele din România”.

Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii (ANTIC) a organizat, miercuri, o conferinţă de presă cu tema ‘Lucrătorii din telecomunicaţii, în moarte clinică”.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...