Se înteţeşte competiţia pentru candidaţii valoroşi: beneficiile pe care le primesc pot ajunge până la 50% din salariile încasate – Adecco

Tot mai mulţi angajatori au extins plaja de beneficii extrasalariale oferite oamenilor valoroşi din companie ca să nu-i piardă în favoarea concurenţei. De exemplu, unii angajatori oferă salariaţilor performanţi şi loiali concedii suplimentare, cum ar fi perioade sabatice de până la un an, spune Marga Radu, Head of Permanent Placement la Adecco România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească de recrutare. De altfel, printre criteriile importante, funcţie de care profesioniştii din finanţe, contabilitate, inginerie sau vorbitorii de limbi străine îşi aleg angajatorul, e chiar structura pachetului de beneficii extrasalariale pe care companiile sunt dispuse să le ofere, explică recrutorii Adecco. 
Cristina Şomănescu - joi, 22 feb. 2018, 09:32
Se înteţeşte competiţia pentru candidaţii valoroşi: beneficiile pe care le primesc pot ajunge până la 50% din salariile încasate - Adecco

Pentru profesioniştii din finanțe, contabilitate, inginerie, vorbitorii de limbi străine, dar şi pentru cei din middle management, salariul nu mai este cel mai important criteriu de alegere a angajatorului. Au devenit preeminente la angajare pachetele de beneficii primite, proiectele la care vor lucra, tehnologiile utilizate și locația angajatorului, spun recrutorii Adecco.

”Observăm că pentru categoria professionals, pachetele de compensaţii şi beneficii se diversifică tot mai mult: mese de prânz gratuite, săli de sport cu personal trainer, mașină de serviciu sau loc de parcare gratuit. Acestea se adaugă la abonamentele de sănătate și decontarea transportului care erau deja în oferta companiilor. În plus, devine tot mai importantă calitatea spațiului de lucru, distanța până la locul de muncă, posibilitatea de a lucra de la distanță. Împreună, aceste beneficii pot ajunge la 50% din valoarea salariului oferit candidatului”, spune Marga Radu, Head of Permanent Placement la Adecco România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească de recrutare.

Pentru unii dintre candidații care au cel mult zece ani de experienţă de muncă, expunerea la proiecte internaționale este o sursă suplimentară de motivare profesională. Unii angajatori oferă salariaţilor seniori, cu expertiză relevantă pentru companie, programe specializate de dezvoltare în carieră, MBA-uri spre exemplu, care costă până la 35.000 de euro. Alţi angajatori oferă salariaţilor performanți şi loiali concedii suplimentare, cum ar fi perioade sabatice de până la un an, spune Marga Radu.

Tot mai mulţi candidaţi îşi aleg locul de muncă funcţie de oportunitățile de creştere profesională, oferite de angajator, de experiențele de învățare, trainingurile și condițiile de lucru pe care le oferă. Dacă nu le găsesc la actualul loc de muncă, îşi schimbă angajatorul, spun specialiştii Adecco.

Marga Radu: Candidaţii nu îşi mai schimbă locul de muncă numai pentru bani.

”Candidaţii se uită la soliditatea organizaţiei, şi la ce reputaţie are. Apoi se uită la tehnologiile folosite şi la proiectele în care este implicată. Candidaţii nu se mai duc către un alt job numai pentru bani. Contează şi unde este sediul angajatorului, dacă în pachetul salarial intră şi locul de parcare, ce acoperire are abonamentul medical şi dacă acesta acoperă şi familia candidatului. La rândul lor, companiile dau dovezi că valorizează contribuţia candidaţilor. De exemplu, angajaţii unui producător din domeniul audio s-au putut plimba cu o mașină de lux „tunată” cu sistemul audio realizat de firma lor”, ne-a spus Marga Radu la sfârşitul anului trecut.

2018 va fi cel mai bun an din recrutare din ultimul deceniu.

Specialiştii Adecco estimează că 2018 va fi cel mai spectaculos an din industria românească de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori, predicţie făcută pe baza tendinţelor din 2017, precum şi a semnalelor din piață din acest an.

“Estimăm că piața de recrutare va crește cu 25 – 30% în 2018 (faţă de nivelul din 2017 n. red.), datorită investițiilor anunțate de către companiile străine care acum intră pe piața din Romania, dar și pentru că angajatorii existenți sunt în curs de extindere. Din ce în ce mai multe companii folosesc forța de muncă specializată pentru livrarea proiectelor internaționale, iar acest lucru se simte pe piața noastră. România a devenit un centru regional de servicii și își consolidează poziția în domeniu”, spune Marga Radu.

Adecco va recruta peste 1.100 de oameni în prima parte a anului, cei mai mulţi – în București, pentru companii americane, active în IT şi servicii de suport, estimează Marga Radu.

Adecco România este unul dintre cei mai mari jucători din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 30% și cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro în 2016. Adecco România gestionează peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidați și deservește zilnic peste 600 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 250 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...