Firea: Poate va fi mai eficient să nu preluăm Elcen. Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi intră în faliment, pleacă acasă

Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că „într-o perioadă decentă de timp” Elcen va stabili suma pe care municipalitatea ar trebui să o plătească pentru achiziţionarea companiei, urmând ca apoi această sumă să fie analizată în Consiliul General şi să se decidă dacă este eficientă preluarea Elcen de la Ministerul Energiei. Firea susţine că dacă Elcen nu doreşte să intre în administrarea Primăriei Capitalei şi să fuzioneze cu RADET, municipalitatea are, totuşi, alte soluţii. „Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi intră în faliment, pleacă acasă”, a spus Firea, citată de News.ro.
Economica.net - joi, 01 mart. 2018, 12:54
Firea: Poate va fi mai eficient să nu preluăm Elcen. Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi intră în faliment, pleacă acasă

„Sunt uşor nedumerită şi surprinsă de faptul că durează atât de mult evaluarea pachetului de acţiuni al Elcen, pentru că noi ne-am exprimat optiunea de achiţiona pachetul de acţiuni al Elcen, tocmai pentru a întregi acest sistem, să avem producţie, transport şi distribuţie de energie termică. Am înţeles că domnul ministru (al Energiei, n.r.) este acum extrem de energic în a finaliza procedurile de achiziţie pentru evaluator, pentru că nici măcar nu era stabilit un evaluator, astfel încât într-o perioadă decentă de timp să putem să avem şi suma evaluată de către Elcen, să putem să luăm o decizie, achiziţionăm sau nu”, a declarat Gabriela Firea joi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Edilul a subliniat că este necesară cunoaşterea sumei, care va fi apoi analizată în Consiliu, pentru că există posibilitatea să se constate că de fapt nu este eficientă preluarea Elcen în administrarea municipalităţii, scrie News.ro.

„Aşa cum ştiţi, nu s-a acceptat ca această achiziţie să se realizeze la valoare nominală, cum ar fi fost normal, pentru că în ţară s-au dat CET-urile către primării cu titlu gratuit, şi doar nouă, cei de la Bucureşti, ni s-a impus valoarea de evaluare, cu contribuţia, trebuie să recunoaştem, a Ministerului Justiţiei, căruia nu prea avem de ce să-i mulţumim, din acest punct de vedere. (…) Dar chiar şi aşa, la valoarea de evaluare, pentru noi este imperios necesar să ştim care este această sumă, pentru că, poate, după ce o analizăm aici în consiliu, constatăm că este mai eficient să nu mai preluăm Elcenul”, a spus Firea.

Primarul Capitalei a adăugat că municipalitatea se poate descurca fără Elcen, dar Elcen nu se poate descurca fără municipalitate.

„Să-i lăsăm, aşa cum vor anumiţi domni de la Elen, să rămână dumnealor cu salarii mari într-o unitate economică muribundă şi se gândesc doar la interesul propriu. Spun încă o dată că dacă Elcen nu doreşte să aplice ceea ce este şi în programul de guvernare, noi avem soluţii, avem backup, dumnealor nu au. Noi fără ei ne descurcăm, ei fără noi intră în faliment, pleacă acasă. Se bucură acum de câtea luni de salarii mari, pe un muribund, apoi pleacă acasă”, a spus Firea.

De asemenea, primarul Capitalei a explicat că reţeaua de termoficare are nevoie de investiţii, iar cele mai afectate sunt cartierele din Sectoarele 2 şi 6, iar peste 70 de kilometri de conductă trebuie reabilitată urgent.

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a spus că, deşi s-a promis că RADET nu va mai avea pierderi, iar în prezent nu mai plăteşte penalităţi, Regia este în continuare în pierdere. De asemenea, a explicat el, nu doar 70 de kilometri de conductă au nevoie de reabilitare, ci peste 3.000.

„Vă reamintesc că anul trecut aţi reabilitat 53 din cei 4.000 de kilometri. Peste 3.000 de kilometri pot plesni în orice moment. Ne spuneaţi în urmă cu nouă luni că aceasta este cumva soluţia magică, se confuzează datoriile şi toată lumea va fi fericită. Astăzi am văzut că schimbaţi cumva această opţiune, înca vă mai gândiţi dacă e cazul să preluăm Elcen. Nu este în interesul Bucureştiului să preluăm Elcen. Investiţiile necesare în Elcen sunt echivalente cu bugetul anual al Capitalei”, a mai spus Deaconescu.

Consilierii generali şi-au dat acordul de principiu în şedinţa din luna ianuarie pentru un set de acţiuni consecutive ce vor fi incluse de către administratorul special în planul de reorganizare al RADET, printre care transformarea regiei în societate pe acţiuni, fuziunea prin absorbţie a ELCEN şi acoperirea de către noua societate a cât mai multe dintre datoriile debitorului.

Potrivit proiectului de hotărâre, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, a solicitat aprobarea de către CGMB a setului de acţiuni ce urmează să fie incluse în planul de organizare al Regiei, respectiv transformarea regiei în societate pe acţiuni sub denumirea RADET SA, fuziunea prin absorbţie a ELCEN, acoperirea de către noua societate a cât mai mult din datoriile debitorului, atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, distribuţie şi furnizare şi închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum şase luni de la fuziune prin încheierea de acorduri cu toţi creditorii.

În şedinţa din 30 iunie 2017, CGMB şi-a dat acordul de principiu pentru achiziţionarea de către Primăria Capitalei a pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Energiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA la producătorul şi furnizorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti SA. Firea spunea atunci că municipalitatea ar urma să plătească aproximativ 155 de milioane de euro.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, anunţa încă din 30 martie anul trecut că Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) vor fuziona, subliniind că acest lucru trebuie să se facă înainte de începerea iernii. Tot atunci, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara că, după ce ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice îşi vor da avizele, se aşteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalităţii.

Prin fuzionarea RADET cu ELCEN, prin absorbţie, datoriile reciproce se vor şterge.

Compania ELCEN – controlată de Ministerul Energiei – produce şi distribuie energie termică şi energie electrică, fiind cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

Elcen a intrat în insolvenţă în 2016, decizie luată de autorităţi pentru a rezolva problema datoriilor istorice dintre companie şi RADET, dar şi pe care acestea le au către terţi.

RADET Bucureşti se află în insolvenţă tot din 2016. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând 8.200 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 300 de imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET asigură 72 la sută din necesarul de energie termică al Capitalei. Din totalul energiei furizate de Regie, consumul populaţiei reprezintă aproximativ 90 la sută.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de 1,062 de miliarde de lei, în scădere de 10,5% (sau 124,5 milioane de lei),......
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments, companie de investiții listată sub simbolul EVER la Bursa de Valori București, raportează un rezultat ...
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele nouă luni din ...