Cum va ajunge China cea mai mare putere economică a lumii. 10 răspunsuri de la McKinsey

Celebra firmă de consultanţă Mc Kinsey & Company a enunţat 10 previziuni privind perspectivele economiei chineze şi le-a supus dezbaterii economiştilor lumii. Unii deja cred că McKinsey a identificat, de fapt, câteva căi prin care China va conduce economia mondială într-un nou ciclu de creştere şi va deveni cea mai puternică naţiune a lumii.
Adrian N. Ionescu - mar, 14 feb. 2012, 07:00

„China este gata să conducă economia globală pe calea creşterii“, titrează avocatul şi fostul bancher Martin Lowy în portalul de consultanţă Seeking Alpha, comentând analiza McKinsey.

„În ciuda inconvenientelor actuale, creşterea preţurilor la alimente şi o piaţă stagnantă a locuinţelor, China ar trebui să fie capabilă să-şi menţină ritmul rapid de creştere“, scrie Gordon Orr, directorul filialei din Shanghai a Mc Kinsey & Company, într-o analiză cuprinzătoare a perspectivelor economiei chineze, publicată în McKinsey Quaterly.

Mc Kinsey & Company este consultantul de afaceri şi de strategie a multora dintre cele mai influente corporaţii din lume.

Chinei îi este suficient să-şi menţină economia pe tendinţa actuală de creştere pentru a deveni cea mai mare putere economică a lumii. Iată de ce analistul de la McKinsey a identificat principalele probleme ale acestei creşteri.

1. Politicile guvernamentale chineze vor impulsiona consumul şi investiţiile.

Astfel se va compensa scăderea exporturilor din cauza reducerii cererii pricinuite de recesiunea globală , ca şi „surpările de pe piaţa internă a locuinţelor“ se spune în analiza Mc Kinsey.

„Pentru a stimula consumul, factorii de decizie politică pot folosi o serie de pârghii pe termen scurt, inclusiv scutirile de taxe şi reducerile de preţuri, ca şi creşterea salariului minim în continuare“, crede Gordon Orr de la McKinsey.

Este de asemenea probabil să se extindă un program de reduceri de preţuri la produsele electronice şi electrocasnice. Programul a susţinut vânzări 450 miliarde de renminbi (sau yuan, moneda chineză), adică aproximativ 71 de miliarde dolari, în ultimi dopi ani.

În plus, guvernul va investi masiv în industria prelucrătoare, în special în regiunile centrale şi de vest, oferind stimulente pentru a atrage companii industriale. Sectorul de producţie va continua să alimenteze creşterea Chinei, datorită, în parte, costurilor mici cu forţa de muncă şi îmbunătăţirii infrastructurii în interiorul ţării.

„Liderii Chinei ţării ca ţara lor să fie motorul economiei mondiale şi cea mai puternică naţiune. Ei ştiu că pot ajunge la această poziţie numai în cazul în care poporul chinez se dezvoltă economic, ceea ce înseamnă că salariile cresc şi economia creşte pe baza consumlui intern.Procesul va dura mulţi ani, dar cred că Chininei îi va fi reuşit planul în mod evident în următorul deceniu“, comentează avocatul Martin Lowy, pe marginea previziunilor consultantului de la MC Kinsey.

2. Reforma proprietăţii asupra terenurilor rurale

În regiunile din întreaga ţară sunt testate diferite programe -pilot de reformă a proprietăţii asupra terenurilor.

Printr-unul din aceste programe, oraşul Chongqing, de exemplu, fermierii sun tajutaţi să se mute la oraş şi, astfel, să capete acces la servicii de educaţie, îngrijire medicală şi la pensii, inexistente în zonele rurale. Participanţii au opţiunea de a păstra sau de a a renunţa la drepturile lor de utilizare a terenurilor.

Un program din Chengdu are scopul de a creşte locurile de muncă în zona rurală aferentă, dând populaţiei drepturi tipice locuitorilor din mediul urban. Mai mult de 90 % din locuitorii din mediul rural Chengdu au acum asigurare medicală.

3. Investiţiile chineze în „tehnologia verde“ vor creşte exploziv

Datorită producţiei la scară mare, China este deja un lider în industria legată de energia solară şi eoliană. În 2012, China îşi va extinde eforturile sale de a oferi produse şi servicii direct utilizatorilor finali, pe pieţele internaţionale, ridicând bariere la intrarea altora.

Guvernul va stimula alte segmente de producţie de la începutul lanţului de valoare a unui produs, fie prin achiziţionarea firmelor japoneze cu acces la proprietatea intelectuală sau forţând parteneriatele cu acestea.

Guvernul va gestiona programele de subvenţionare pentru a preveni o creştere greu de controlat sau excedentară. „Se găsesc investitorii interesaţi. În 2011, 28 din cele 51 oferte publice de acţiuni (IPO) ale companiilor de tehnologie verde au venit din China“, constată analistul McKinsey.

4 Achiziţii mai îndrăzneţe de companii străine

„Pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), preţurile au scăzut, iar companiile chineze vor căuta oportunităţi internaţionale de cumparare“, crede Gordon Orr de la Mc Kinsey.

Se văd deja semnele unei tendinţe de care unele medii occidentale se tem. Recent Shandong Heavy Industry Group a anunţat achiziţia constructorului italian de iahturi de lux Ferretti Group.

Sud-coreeni plănuiesc înfiinţarea unui consorţiu care să evite dobândirea de către companiile chineze a unei firme franceze care are tehnologia de lichefiere a gazelor naturale pentru tranport.

„China va continua să cumpere proprietăţi în Statele Unite, dar oportunităţi de a câştiga afaceri vor fi insuficiente în anul electoral 2012“, notează consultantul de la McKinsey.

5. China va accelera reforma sistemului medical

Reforma spitalelor se va face după două direcţii.

„Fonduri de investiţii locale şi străine vor participa la un val de privatizări ale spitalelor, deja existente sau noi“, prevede şeful biroului McKinsey de la Shanghai.

Alte politici regionale vor duce la scăderea preţurilor

Pe de altă parte, strategii dezvoltării chineze trebuie să rezolve câteva din marile probleme pe care deja dezvoltarea le ridică.

6. Stagnarea pieţei imobiliare este deja o perspectivă clară

În efortul de împiedica creşterea preţurilor, autorităţile vor menţine restricţiile de cumpărare şi de credit, care au contribuit la aclmarea pieţelor imobiliare în a doua jumătate a anului 2011.

Frica de falimentul autorităţilor locale şi debandada generală pot determina autorităţile centrale să uşureze restricţiile. Cu toate acestea, guvernul de la Beijing va continua să acorde prioritate construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile celor săraci, în încercarea de a preveni o aterizare dură în sectorul construcţiilor“, scrie Gordon Orr.

7. Inflaţia preţurilor la alimente are cea mai mare contribuţie la indicele preţurilor de consum

Preţul cărnii de porc şi de vită a crescut cu 27, respectiv cu 14 %, în ultimul an.

„Importurile de produse alimentare sunt limitate, iar rata de îmbunătăţire a productivităţii în agricultura internă rămâne scăzută“, , notează oficialul McKinsey.

8. Scandalurile contabile vor continua

Reputaţia Chinei are de suferit în domeniu.

Valoarea totală a companiilor chineze delistate de la bursele din SUA a depăşit suma fondurilor strânse de companiile chineze prin oferte publice iniţiale (IPO) în Statele Unite, anul trecut, potrivit Financial Times.

„Tendinţa va continua, probabil, în 2012, iar investitorii internaţionali vor deveni tot mai selectivi cu privire la achiziţionarea de acţiuni ale companiilor chineze“, prevede şeful biroului de la Shanghai al Mc Kinsey.

9. Multe fondurile de investiţii private equity şi venture capital se vor retrage

Unele fonduri de capital de risc şi multe fonduri de private equity din China au folosit o strategie agresivă pe termen scurt.

Au cumpărat companii cu puţin timp înainte de listarea la bursă şi apoi le-au vândt cu multiplii mari ai profitului. Metoda nu mai este de actualitate acum, că bursle au avut mult de suferit.

„Dacă activele unor astfel de fonduri ar fi marcate la piaţă (evaluate oficial conform cotaţiilor bursiere, n.r.), unele fonduri ar avea probleme cu investitorii nerăbdători“, spune Gordon Orr.

În China, există fonduri închise finali cum ar fi China Fund (CHN), Greater China Fund (GCH), şi Templeton Dragon Fund (TDF), toate cu performanţe bune în ultimii 10 sau 15 de ani. Există şi fondurilor deschise precum Matthews China Fund (MCHFX) şi Fidelity China Fund (FHKCX). „Aceste fonduri ar trebui să fie investiţii pe termen lung, deoarece, deşi nivelul de creştere al Chinei ar putea fi destul de stabil, preţurile de piaţă ale companiilor chineze sunt volatile şi dificil de prezis“, comentează Martin Lowy.

10. Segmentul auto va creşte prea lent.

Piaţa auto va creşte, probabil, cu aproximativ 8 la sută, datorită automobilelor mici şi a minivanurilor mai ieftine de 10.000 de dolari), dar mult mai lent decât saltul de 32 % din 2010, dar mai mult decât anul trecut (+2,5 %).

Lupta dintre producătorii străini intraţi pe piaţa chineză şi cei locali ai mărcilor BYD, Chery sau Geely va deveni tot mai agresivă şi contraproductivă.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...