Pe terenurile comunei Sânpetru din judeţul Braşov s-au dezvoltat în ultimii ani blocuri cu apartamente. Iar dezvoltările continuă. Apropierea de oraş a fost unul dintre motivele care i-a atras pe investitori, spune primarul Ion Rusu, care ştie pe de rost câţi locuitori avea comuna în urmă cu 18 ani.
„În 2000 erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori şi 32 de străzi. Nu am cifra exactă, dar astăzi avem aproape 8.000 de locuitori, 130 de străzi şi peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, primarul din Sânpetru, Ion Rusu.
Dezvoltatorii au cumpărat terenurile pe care ţăranii nu le-au mai lucrat şi au construit blocuri cu apartamente.
„Cred că Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judeţul Braşov. Se dezvoltă într-un ritm infernal. Am avut o fată în 2000 la urbanism, cu o jumătate de normă, cu patru ore. Pe urmă a trebuit să o trec pe o norma întreagă, apoi am fost nevoit să aduc şi o a doua persoană, iar acum sunt trei persoane, ca să putem face faţă”, mai povesteşte primarul din Sânpetru.
Unul dintre dezvoltatori este omul de afaceri Alin Grasu, care construieşte dinainte de criză apartamente la Sânpetru. După ce au fost dezvoltate 600 de locuinţe, anul acesta Sânpetru Residence va avea un total de 800 de apartamente, în urma unor investiţii de 12 milioane de euro. Doar în acest proiect locuiesc deja 1.500 de persoane. Un apartament cu două camere costă 40.000 de euro, iar o casă cu aproape 100 de mp utili ajunge la 61.000 de euro.
Pentru 2019 este planificată finalizarea unui centru multifuncţional care să reunească servicii bancare, spatii de alimentaţie publică şi cabinete medicale. Potenţialul pe care Sânpetru Residence îl are este de 1.400 locuinţe finalizate până în 2022.
Dezvoltatorul Subcetate Green Residence 1 a construit şi vândut, tot la Sânpetru, 450 de noi apartamente.
Primarul spune să acum se lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) şi că mai sunt încă trenuri pe care se vor construi noi locuinţe. În plus, autorităţile încearcă obţinerea de fonduri europene pentru constrcuţia unei creşte, dar şi pentru extinderea iluminatului public, a reţelelor de apă-canal, dar şi pentru modernizarea drumurilor şi are deja patru proiecte depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Braşovenii caută să cumpere locunţe noi, iar oferta nu prea mai face faţă cererii. Rata de absorbţie este de 95%, şi specialiştii spun că doar 100 de apartamente finalizate în 2017 mai sunt disponibile la vânzare.
„Braşovul trece printr-o efervescenţă rezidenţială. Estimăm că 2017 a adus finalizarea a 2.100 de locuinţe în Braşov şi împrejurimi, unde cele mai intense zone de dezvoltare sunt Sânpetru şi Cristian. Aproximativ 50% dintre apartamentele nou dezvoltate se adresează segmentului mass market. Observăm o creştere a cererii pe segmentul middle market, pentru apartamente mai spaţioase şi cu un amplasament mai bun”, spune Răzvan Caliţa, managing partner al Coldwell Banker Alpin, biroul local al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.