Cea mai mare inflaţie din iunie 2013. Rata anuală a crescut la 4,72%, în februarie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care citricele s-a scumpit cu 5,98% faţă de ianuarie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - mar, 13 mart. 2018, 07:24
Cea mai mare inflaţie din iunie 2013. Rata anuală a crescut la 4,72%, în februarie

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,32%, în creştere faţă de decembrie, când a fost 3,32%, şi faţă de noiembrie, când a fost 3,23%, scrie News.ro.

În februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,74%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,92%.

Faţă de luna ianuarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) şi la alte legume şi conserve de legume (2,17%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a scăzut, în ultima lună, cu 0,31%.

Cele mai mari scumpiri

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, preţul la gaze a urcat cu 1,83% în februarie 2018, faţă de ianuarie 2018, iar faţă de luna decembrie din 2017, scumpirea a fost de 5,69%.

Citricele şi fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în februarie 2018 faţă de ianuarie, în timp ce, la categoria mărfuri nealimentare, cele mai importante creşteri de preţuri au fost consemnate în cazul gazelor, relevă datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit statisticii, citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit în a doua lună a acestui an cu 5,98%, în comparaţie cu luna anterioară, iar preţul la fructe proaspete a crescut cu 3,54%.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de preţuri au fost consemnate la ouă (-4,07%), zahăr (-0,57%) şi telemeaua de oaie (-0,17%).

În sectorul de servicii, creşteri mai semnificative au fost consemnate, în februarie 2018, în cazul serviciilor de igienă şi cosmetică, cu 0,72%, plata cazării în unităţi hoteliere (0,61%) şi serviciilor de îngrijire medicală (0,60%).

În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018. 

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...