Facebook, Amazon, Twitter sau Google ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute – proiect UE

Marile companii digitale, precum Alphabet şu Twitter, ar putea fi impozitate cu 3% din veniturile brute, în ţara de unde provin utilizatorii, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care va fi publicat pe 21 martie, transmite Bbloomberg, citată de News.ro.
Economica.net - Dum, 18 mart. 2018, 07:01
Facebook, Amazon, Twitter sau Google ar putea fi taxate cu 3% din veniturile brute - proiect UE

Proiectul, care a fost văzut vineri de Bloomberg, prezintă cum această taxă va mări costurile fiscale ale acestor companii, Comisia intenţionând să obţină mai mulţi bani din partea unei industrii care, potrivit instituţiei, contribuie mai puţin decât ar trebui la finanţele publice.

Statele din UE au căutat metode de impozitare a companiilor digitale, între care se află Amazon.com şi Facebook, astfel încât să ia în considerare valoarea reală creată de aceşti giganţi în regiune.

Taxa  pe venituri plănuită de Comisie, care va fi prezentată săptămâna viitoare, va reprezenta numai o  soluţie ţintită, temporară. Blocul comunitar mai intenţionează să propună o abordare cuprinzătoare, pe termen lung, care se va concentra pe crearea unui sistem permanent destinat companiilor digitale.

Aria de aplicare a taxei avute în vedere va reuni companiile care oferă servicii ca publicitatea sau vânzarea de date ale utilizatorilor, potrivit proiectului Comisiei Europene. De asemenea, va acoperi serviciile oferite de platformele digitale care permit utilizatorilor să se găsească şi să interacţioneze unii cu alţii şi prin intermediul cărora utilizatorii îşi oferă unii altora alimente şi servicii.

Taxa va fi aplicată companiilor cu venituri anuale la nivel global de peste 750 de milioane de euro şi venituri totale impozabile din servicii digitale oferite în EU de peste 50 de milioane de euro, arată proiectul. Parametrii ar putea să fie modificaţi până la aprobarea propunerilor.

Taxa, care va fi aplicată anual veniturilor brute, va avea un nivel unic în UE, de 3%, dar şi aceasta ar putea suferi modificări în versiunea finală. Versiunile anterioare ale proiectului prevedeau un cuantum al taxei de 1%-5%.

Proiectul trebuie să fie aprobat în unanimitate de toate cele 18 de state membre ale UE înainte de a deveni lege, aşa că şi o singură ţară îl poate bloca.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...