Daraban, CCIR: România are nevoie de infrastructură pentru a deveni un hub auto regional, nu doar să nu plece Renault şi Ford

România are nevoie de infrastructură nu doar să nu plece Renault şi Ford, ci şi pentru a ne ajuta să devenim un hub regional în domeniul industriei auto, a declarat, vineri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la deschiderea ediţiei a VII-a a Salonului Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) 2018.
Economica.net - vin, 23 mart. 2018, 11:53
Daraban, CCIR: România are nevoie de infrastructură pentru a deveni un hub auto regional, nu doar să nu plece Renault şi Ford

‘Iată că, după 11 ani, SIAB este din nou pe agenda OICA – organizaţia internaţională în domeniu. Domeniul auto este unul efervescent. Cert este că noi vrem să dăm un semnal de alarmă vizavi de infrastructura din România, pentru că această infrastructură nu este nevoie să o avem doar să nu plece Renault şi Ford din România. Avem nevoie de această infrastructură ca să devenim un hub regional în domeniul industriei auto şi datorită, bineînţeles, poziţiei geostrategice pe care România o are în această zonă’, a subliniat Daraban.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), George Grigorescu, a punctat faptul că industria auto naţională înregistrează un impact economic negativ din cauza legislaţiei naţionale prin care se permite mult prea uşor comerţul cu automobile rulate.

‘Evenimentele care au marcat sectorul auto nu au fost pozitive în această perioadă, din punct de vedere al evoluţiei tehnologice, al costurilor, prin schimbările implicate în domeniul legislativ. Legislaţia economică şi practica economică europeană ne conduc spre produse deosebit de bine evoluate care ne situează nu în zona ţărilor în curs de dezvoltare, ci alături de cele mai avansate ţări ale Spaţiului Economic European. Mai avem un impact economic negativ din partea legislaţiei naţionale şi aici aş dori, în mod deosebit, să menţionez că România a ales aderarea la un sistem economic european şi la un sistem european de valori. Nu putem face rabat de la aceste valori, de la acest sistem economic şi să dăm deoparte ce nu ne place. Nu putem să dăm deoparte poluarea, nu putem să dăm la o parte gunoaiele. Dacă le ignorăm, costurile pe termen mediu şi lung vor fi deosebit de ridicate. Considerăm că promovarea unei politici fiscale şi administrative laxiste privind modul în care se practică desfăşurarea comerţului cu automobile second-hand nu va duce la lucruri bune în domeniul auto şi în final pentru consumatori şi pentru locuitorii acestei ţări’, a spus Grigorescu.

Acesta a precizat, totodată, că, din 2007 şi până în prezent, activitatea comercială în domeniul auto din România a cunoscut un recul cu 77%.

‘După 11 ani de absenţă, în anul Centenarului României, Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti revine în peisajul automobilistic autohton (…) încercând să reînnoade tradiţia întreruptă brutal de criza economică în 2009, primul an al perioadei de recesiune care a afectat întreaga economie românească şi care a pus la grea încercare industria auto naţională. Am vorbit despre această pauză, şi anume din 2007 până în prezent, care a marcat o scădere cu 77% a activităţii comerciale în domeniul auto, nu numai la vehicule noi, cât şi la piese de schimb, activitatea de service. Acest element este foarte negativ pentru domeniul auto, un element motor în calitatea economică a oricărei ţări, atât prin producţia de automobile, producţia de piese şi componente, cât şi prin exporturile realizate în acest domeniu’, a afirmat preşedintele APIA.

Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) 2018, cel mai important eveniment din domeniul automobilelor organizat în România, a (re)debutat vineri la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, după 11 ani de la ediţia precedentă.

Ediţia din acest an aduce la start trei premiere europene, 16 naţionale şi trei premiere pe segmentul automobilelor Prototip. Evenimentul, organizat în perioada 23 martie – 1 aprilie, a fost reintrodus în calendarul oficial pentru acest an al Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA), acest lucru fiind posibil datorită Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Spaţiul expoziţional al SIAB 2018 se întinde, la ediţia din acest an, pe o suprafaţă totală de 27.000 mp, iar producătorii şi dealerii auto aduc la standuri trei premiere europene de amploare, respectiv: Noul Volkswagen Touareg (simultan cu premiera mondială de la Beijing), MINI Hatch (facelift) şi MINI Cabriolet (facelift).

De asemenea, vor fi expuse în cadrul SIAB 16 premiere naţionale, şi anume: Noul Audi A6, Audi RS4, Noul BMW X2, Noul BMW X4 (la numai două săptămâni de la debutul mondial din cadrul Salonului Auto de la Geneva), Noul BMW M5, Ford GT, Noul Ford Mustang, Ford Fiesta Active, Ford Fiesta ST, Noul Ford Transit Custom, Mazda6 Combi (din 25 martie), Skoda Fabia (facelift), Suzuki Swift Sport, Toyota Mirai, Noul Volvo V60 şi Noul Rolls-Royce Phantom.

Pe segmentul automobilelor de tip Concept sau Prototip, românii pot admira la Romexpo modelele Audi e-tron quattro, Volkswagen Golf GTE Sport şi Volkswagen I. D. Buzz.

Nici vehiculele pe două roţi nu au fost uitate, astfel încât amatorii de adrenalină pot face cunoştinţă la SIAB 2018 cu modele de motociclete aduse în premieră naţională: BMW K 1600 Grand America, Honda CRF 1000 L şi Honda CRF 1000 L Adventure Sports.

Marii absenţi ai ediţiei din acest an a SIAB sunt Dacia Renault şi Ţiriac Automobile.

SIAB 2018 este deschis pentru vizitare publicului larg în perioada 24 martie – 1 aprilie, după următorul program: între orele 10:00 – 20:00 (între 24 şi 31 martie), respectiv între orele 10:00 – 19:00, pe data de 1 aprilie.

Preţul unui bilet de intrare este de 30 de lei/zi pentru adulţi, iar copiii sub 7 ani (însoţiţi de părinţi), persoanele cu dizabilităţi şi persoanele instituţionalizate au acces gratuit.

Cei care se deplasează cu autovehiculul au la dispoziţie o parcare de 2.000 de locuri, tariful de staţionare fiind de 3 lei/oră.

Ediţia precedentă a SIAB a avut loc în perioada 5 – 14 octombrie 2007 pe amplasamentul fostului magazin Metro Otopeni. Până la acel moment, celelalte cinci ediţii au fost găzduite de Romaero Băneasa. Frecvenţa de organizare a Salonului Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) este din doi în doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...