China introduce propriul său contract petrolier futures, rivalizând cu Brent şi WTI

China a introdus luni propriile sale contracte petroliere futures, în ideea de a oferi o alternativă la Brent şi WTI, contractele în dolari care în prezent sunt indicatori de referinţă pe piaţa petrolieră mondială, transmite Xinhua.
Economica.net - lun, 26 mart. 2018, 12:38
China introduce propriul său contract petrolier futures, rivalizând cu Brent şi WTI

Contracte futures sunt fi denominate în yuan şi sunt tranzacţionate la Bursa Internaţională de Energie de la Shanghai (Shanghai International Energy Exchange). Noile contracte cotate la Shanghai ar urma să concureze cu Brent-ul londonez şi West Texas Intermediate (WTI) de la New York, ambele denominate în dolari, care domină în prezent tranzacţiile mondiale cu ţiţei brut.

Ele sunt deschise şi investitorilor străini, sporind utilizarea yuanului pe piaţa internaţională, în condiţiile în care Beijingul vrea să facă din yuan o monedă de referinţă mondială, în pofida restricţiilor draconice cu privire la convertibilitatea sa.

Petrolul inclus în contractele futures va fi livrat în perioada septembrie 2018 – martie 2019. Preţurile de referinţă ale celor 15 contracte listate a fost stabilite la 416 yuani (65,8 dolari), 388 yuani şi 375 yuani per baril, în funcţie de data de livrare.

China este cel mai mare importator mondial de ţiţei şi introducerea contractelor futures denominate în yuani reprezintă o piatră de hotar pentru piaţa chineză, a afirmat David Martin, şeful diviziei Global Clearing pentru regiunea Asia Pacific la J.P. Morgan. Acesta a adăugat că J.P. Morgan este încântată să ofere imediat aceste contracte futures clienţilor din întreaga lume.

Regiunea Asia-Pacific a depăşit America şi Europa la consumul de ţiţei. China a importat anul trecut 420 de milioane de tone de ţiţei.

Chiar dacă contractele chineze ar putea reflecta mai bine realităţile cererii şi ofertei din Asia, ceea ce le-ar permite să devină un barometru regional, pare puţin probabil să poată bulversa, pe termen scurt, duopolul Brent şi WTI, susţin analiştii. În schimb, iniţiativa ar putea să îi seducă pe investitorii chinezi, care în ultimii ani au demonstrat un apetit consistent pentru bursele de materii prime.

China a devansat anul trecut SUA devenind cel mai mare importator mondial de petrol brut, cu 420 milioane de tone, iar importurile sale de aur negru au crescut cu 20% în luna ianuarie 2018 până la un nivel record de 40,64 milioane tone.

Şi alte materii prime au fost vizate în ultimii ani de autorităţile chineze. În 2016, bursa chineză pentru metale preţioase, Shanghai Gold Exchange, a introdus un preţ zilnic de referinţă la aur, în yuani, tot în ideea de a influenţa evoluţia preţurilor mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...