„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la o solicitare News.ro.
„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, precizează MAE.
Cu puţin timp în urmă, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Varna, a anunţat că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi.
Şi Statele Unite expulzează 60 de diplomaţi ruşi.
Cum răspunde Rusia
Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din MAE rus, după ce 14 state ale blocului comunitar, plus SUA, Canada şi Ucraina au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi într-un gest de solidaritate cu Marea Britanie după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, informează agenţia Reuters.
‘Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând’, a indicat sursa citată.