Brexit, la un an de la iniţierea de către Londra a procedurii formale de ieşire din UE – documentar

Premierul britanic Theresa May a semnat la 29 martie 2017 scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană, potrivit BBC News online. Scrisoarea a fost înmânată preşedintelui Consiliului European Donald Tusk de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow.
Economica.net - mie, 28 mart. 2018, 08:26
Brexit, la un an de la iniţierea de către Londra a procedurii formale de ieşire din UE - documentar

Totul a pornit de la momentul 23 iunie 2016, când cetăţenii britanici au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Marea Britanie se alăturase Comunităţii Economice Europene în 1973. În anul 1979, guvernul de la Londra a refuzat să participe la sistemul monetar european, invocând suveranitatea naţională. Apoi s-a opus oricărei iniţiative de aprofundare a integrării politice europene, în anul 1985 a refuzat să se alăture acordurilor Schengen, iar în 1993 nu a vrut să intre în zona euro, conform AFP.

Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene prevede: ‘Orice stat membru poate decide retragerea din Uniune în conformitate cu propriile necesităţi constituţionale’, potrivit http://www.consilium.europa.eu. Activarea clauzei Articolului 50 reprezintă începerea procedurii formale prin care Marea Britanie poate părăsi Uniunea Europeană. După transmiterea acestei intenţii Consiliului European, Londra şi Bruxellesul au la dispoziţie doi ani pentru stabilirea viitoarelor relaţii formale. Negocierile pot fi extinse cu acordul Consiliului European.

La 29 aprilie 2017, liderii UE 27, care s-au reunit în cadrul primului summit de la declanşarea oficială a articolului 50 de către Regatul Unit, au adoptat în unanimitate documentul intitulat Orientările Consiliului European pentru negocierile privind Brexitul. Acestea definesc cadrul de negociere şi stabilesc poziţiile şi principiile generale ale UE, indică http://www.consilium.europa.eu.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper), reunit la 19 mai 2017 în formula UE 27, a aprobat principiile directoare pentru transparenţă în negocierile legate de Brexit. Aceste principii ajută la informarea efectivă a opiniei publice cu privire la negocierile privind Brexit.

La 22 mai 2017, însă, Consiliul, reunit în formula UE 27, a adoptat decizia de autorizare a începerii negocierilor privind Brexitul cu Regatul Unit, iar Comisia Europeană a fost desemnată drept negociator al UE în acest dosar. Cu acelaşi prilej, Consiliul a adoptat directivele de negociere (un mandat pentru Comisie), destinate primei etape a negocierilor. Totodată, a fost instituit un grup de lucru ad-hoc care va oferi asistenţă Consiliului şi Coreperului în chestiuni legate de părăsirea Uniunii Europene de către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, şi David Davis, ministrul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, au deschis la Bruxelles la 19 iunie 2017, prima rundă de negocieri privind Brexitul. Deschiderea negocierilor s-a axat pe aspecte legate de drepturile cetăţenilor; decontul financiar; frontiera Irlandei de Nord; alte aspecte legate de separare.

La 20 iulie 2017, Michel Barnier şi David Davis au încheiat la Bruxelles cea de a doua rundă de negocieri privind Brexitul. În urma acestei runde de negocieri, a fost publicată o notă în care se identifică punctele de acord şi dezacord în ceea ce priveşte chestiunea drepturilor cetăţenilor.

În perioada 28-31 august 2017 s-a desfăşurat cea de-a treia rundă de negocieri privind Brexitul, prilej cu care au fost discutate punctual aspecte legate de drepturile cetăţenilor, decontul financiar, aspectele legate de Irlanda şi de guvernanţa generală a acordului de retragere, precum şi alte aspecte cum ar fi Euratom, mărfuri introduse pe piaţă, proceduri ale Uniunii în curs de desfăşurare, cooperarea judiciară în materie civilă şi penală.

La 28 septembrie 2017 s-a încheiat la Bruxelles cea de-a patra rundă de negocieri privind Brexitul, prilej cu care au fost stabilite câteva aspecte: referitor la drepturile cetăţenilor, s-a convenit ca acordul de retragere să producă efecte directe, iar privitor la decontul financiar, s-au purtat discuţii utile cu privire la unele aspecte tehnice.

În perioada 9-12 octombrie 2017, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a cincea rundă de negocieri privind Brexitul. Cu acest prilej, Michel Barnier sublinia că, deşi runda de negocieri s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă, nu s-au înregistrat progrese marcante.

Cu prilejul Consiliului European din 20 octombrie 2017, reunit în formula UE 27, liderii au convenit să demareze pregătirile interne pentru etapa a 2-a a negocierilor privind Brexitul.

La 9-10 noiembrie 2017 a avut loc cea de-a şasea rundă de negocieri privind Brexitul.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk discută pe marginea dosarului Brexit cu premierul britanic Theresa May la 17 noiembrie 2017 la Goteborg şi la 24 noiembrie 2017 la Bruxelles.

Liderii UE au adoptat la 15 decembrie 2017 la Bruxelles Orientările Consiliului European pentru trecerea la cea de a doua etapă a negocierilor privind Brexitul.

La 29 ianuarie 2018, miniştrii UE 27 au adoptat un nou set de directive de negociere privind Brexitul, care prezintă în detaliu poziţia UE 27 privind o perioadă de tranziţie. Astfel, în timpul perioadei de tranziţie: întregul acquis al UE va continua să se aplice Regatului Unit, similar unui stat membru; devenind o ţară terţă, Regatul Unit nu va mai lua parte la funcţionarea instituţiilor şi la procesul decizional al blocului comunitar.

Între 6 şi 9 februarie 2018 s-a desfăşurat la Bruxelles cea de a şaptea rundă de negocieri privind Brexitul şi a fost prima rundă din cea de a doua etapă a negocierilor. A fost precedată, la 5 februarie 2018, de o reuniune informală care s-a desfăşurat la Londra între Michel Barnier şi David Davis.

Comisia Europeană a publicat la 28 februarie 2018 proiectul de acord de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care transpune în termeni juridici Raportul comun al negociatorilor Uniunii Europene şi ai Guvernului Regatului Unit din decembrie 2017 privind prima etapă a negocierilor. Acordul cuprinde şase părţi şi un protocol privind Irlanda/Irlanda de Nord. Aceste părţi vizează: dispoziţiile introductive; drepturile cetăţenilor; alte chestiuni legate de separare, cum ar fi mărfurile introduse pe piaţă înainte de data retragerii; regimul tranzitoriu; dispoziţiile financiare; dispoziţiile instituţionale.

În perioada 13-19 martie 2018 are loc o nouă rundă de negocieri între emisarii UE şi ai Regatului Unit, prilej cu care a fost prezentată o versiune de proiect de acord de retragere care ilustrează progresele înregistrate până în prezent în cadrul discuţiilor.

Cu prilejul Consiliului European din 23 martie 2018 de la Bruxelles, liderii statelor din UE 27, au adoptat liniile directoare ale negocierilor referitoare la viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie după ieşirea acestei ţări din blocul comunitar, potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, potrivit AFP şi Reuters. Totodată, liderii UE şi-au dat acordul cu privire la o perioadă de tranziţie de 21 de luni după momentul efectiv al Brexit-ului, respectiv martie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...