Patronii de hoteluri şi restaurante: E nevoie de legalizarea bacşişului şi de reglementarea muncii sezoniere

Legalizarea tipsului fiscal este un obiectiv ce trebuie finalizat în perioada următoare, în timp ce industria ospitalieră din România are nevoie atât de o lege care să reglementeze munca sezonieră în domeniu, cât şi de promovarea jobului în industrie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).
Economica.net - mie, 11 apr. 2018, 07:33
Patronii de hoteluri şi restaurante: E nevoie de legalizarea bacşişului şi de reglementarea muncii sezoniere

‘Educaţia din industria de restaurante poate să fie un pilon foarte bun de atracţie şi de păstrare a resursei umane. Poate cea mai mare durere a industriei, astăzi, este resursa umană. Cum putem să funcţionăm şi noi mai eficienţi, fără să mai avem restaurante de nivel mediu. Printre obiectivele noastre pe termen mediu şi lung se află legalizarea tipsului fiscal. În România, astăzi, nu poţi să plăteşti bacşiş pe card, de exemplu. Un subiect de care ne lovim din ce în ce mai serios. În Israel, de exemplu, poţi plăti cu cardul tipsul. Un alt obiectiv este modificarea Legii privind munca sezonieră. Chiar ieri (marţi, 10 aprilie 2018, n.r.) s-a votat în Camera Deputaţilor un proiect privind legalizarea muncii sezoniere în hoteluri şi restaurante. De asemenea, învăţământul dual şi promovarea jobului în industrie. Vrem să schimbăm această părere despre industria ospitalităţii, cum că ar fi un job temporar. Să putem avea cultura de a putea intra din tinereţe în industria ospitalităţii şi să putem ieşi la pensie ca o persoană demnă’, a menţionat Petrescu.

Potrivit reprezentantului patronatelor din industria hotelurilor şi restaurantelor, a afirmat că lipsa unei schimbări permanente în domeniu conduce foarte uşor la intrarea în zona ‘out of business’.

‘În industria noastră cel mai important drive este acela de a te transforma, de a fi în faţa clientului cu ceva nou şi bun, în aşa fel încât să-l putem păstra. Industria ospitalităţii trebuie să fie bazată pe etică şi pe cultura gastronomică. Este oare normal să avem o diferenţă de la 3 milioane la aproape 9 milioane de turişti faţă de Bulgaria? Nu cred că e normal să se întâmple asta, dar e nevoie să muncim. Este important să creăm o industrie profitabilă şi să ieşim din această paradigmă în care se deschid multe restaurante, dar la fel de multe se şi închid. Dacă nu vii cu ceva nou, cu o schimbare, eşti foarte uşor ‘out of business’ din industria noastră’, a subliniat Dragoş Petrescu.

Din datele prezentate de către HORA reiese că România are o cifra de afaceri de 3,6 miliarde de euro în domeniul restaurantelor, iar la nivel naţional funcţionează 26.000 de restaurante, din care 3.670 în Bucureşti. Totodată, cifra de afaceri în domeniul restaurantelor înregistrată în Bucureşti are o pondere de 45% din total.

În anul 2015, Guvernul a decis să legifereze bacşişul, acesta urmând să fie evidenţiat pe un bon fiscal separat şi taxat cu 16%. În urma controverselor iscate la vremea respectivă pe marginea acestei reglementări, ministrul Finanţelor de atunci, Eugen Teodorovici, a luat hotărârea de a renunţa definitiv la acea măsură.

‘Măsura a fost adoptată de Ministerul de Finanţe Publice în acest an (2015, n.r.), în contextul binecunoscut al controalelor ANAF. Mai exact, atunci când inspectorii fiscali găseau în casele de marcat diferenţe de bani nefiscalizaţi. Întreaga piaţă era nemulţumită de închiderea firmelor, aşa că, la cerere, am optat pentru această soluţie. Foarte important este faptul că nu a fost o măsură luată pentru a mări încasările la buget, ci pentru a rezolva o problemă punctuală (…). Am organizat o nouă consultare, la sfârşitul săptămânii trecute, şi am încercat să găsim împreună soluţii alternative care să lucreze în beneficiul ambelor părţi. Concluzia întâlnirii a fost aceea de a renunţa la taxă, am decis să renunţăm definitiv la această măsură’, a precizat Teodorovici.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) organizează, începând de miercuri, timp de două zile, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, având misiunea de a susţine şi de a promova interesele şi valorile comune ale membrilor săi pe plan naţional şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost asamblate la uzinele Automobile Dacia și Ford Otosan 466.838 de vehicule....
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...