Fiecare maternitate privată avea o relaţie contractuală de exclusivitate cu o bancă de celule stem spre care îşi îndruma pacientele. Dacă pacientele optau pentru banca agreată, serviciile de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem erau gratuite. Dacă nu alegeau banca agreată de maternitate, erau nevoite să plătească un tarif foarte mare, stabilit de maternitatea privată şi banca agreată, spune Concurenţa. Tocmai din cauza tarifului foarte mare al taxei de recoltare sânge/ţesut de cordon ombilical, aplicat pacientelor care optau pentru băncile de celule stem nerecomandate de furnizorii sancţionaţi de Concurenţă, foarte puţine femei au ales bănci neagreate de cartel. Drept care, a fost afectată concurența între băncile de celule stem, prin limitarea posibilităților de intrare în maternități a altor bănci concurente, în afara celor agreate.
Doar patru firme din piaţa de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem din România deţin împreună aproximativ 90% din această piaţă, cu toată că în ţara noastră activează 12 companii care activează în acest domeniu (bănci de celule stem sau agenţi ai acestora),
În acest context, este evident faptul că acordurile de exclusivitate/parteneriatele încheiate de o maternitate cu o anumită bancă de celule stem au tendinţa de a distorsiona mecanismul de piaţă (cerere-ofertă) şi, prin aceasta, de a afecta concurenţa, explică oficialii Consiliului Concurenţei.
Relaţiile exclusive/parteneriatele au fost încheiate între Medicover şi firmele din grupul CBC (Cord Blood Center Ro şi Cord Blood Center Medical), între grupul Medlife (Med Life, Rur Medical, Genesys) şi Stem Sure Solutions, între Arcadia şi Stem Sure Solutions, şi între Arcadia şi Cord Blood Center Medical. Toate companiile au recunoscut încălcarea legii concurenţei și au beneficiat de reduceri ale amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei.
„Înţelegerile maternităţi – bănci de celule stem s-au făcut în detrimentul pacientelor, cărora li s-a redus posibilitatea de a alege serviciile unei bănci, de multe ori mai ieftine decât cele propuse de maternitate. Maternitatea a ignorat interesul pacientelor sale, pentru a-și proteja propriile interese financiare și comerciale. În același timp, aceste acorduri au condus la reducerea concurenței între băncile de celule stem prin blocarea accesului la pacientele maternităților”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Iată ce amenzi a aplicat Consiliul Concurenţei celor şapte firme implicate în cartelul de pe piaţa de recoltare a celulelor stem:
Alegerea băncii de celule stem pentru depozitarea materialului biologic recoltat ar trebui lăsată la latitudinea pacientei, iar nu determinată/influenţată de către maternitate, ca urmare a intervenţiilor făcute de către băncile de celule stem pe lângă maternităţi, atrage atenţia Consiliul Concurenţei.