Proiectul alianţei pe termen lung între producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei şi OPEC va fi discutat la reuniunea care va avea loc în iunie la Viena, a explicat Barkindo.
‘Suntem din ce în ce mai încrezători că acordul de cooperare va fi extins dincolo de 2018, iar Rusia va continua să aibă un rol cheie’, a declarat secretarul general al OPEC.
Liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, a indicat că este deschisă la extinderea perioadei de reducere a producţiei de ţiţei până în 2019.
Cele 14 state membre OPEC au anunţat că producţia lor totală a scăzut cu 201.000 de barili pe zi (bpd), la 31,96 milioane bpd în martie, cel mai semnificativ declin fiind înregistrat în Angola, Algeria, Venezuela, Arabia Saudită şi Libia.
Barkindo se aşteaptă la o reechilibrare a pieţei globale a petrolului în trimestrul trei din 2018, mai devreme decât se estima anterior – la sfârşitul acestui an.
Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei. În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.
Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut joi cu 0,05 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 72,01 dolari.