Prima companie japoneză care a investit în România a fost Koyo. În anii 1970, Koyo a adus tehnologie producătoare de rulmenți la Alexandria. Acordul cu statul român a fost semnat în 1971, iar producția propriu-zisă a fost demarată îb 1974. După căderea regimului comunist, Koyo a preluat fabrica de rulmenți idn Alexandria, iar din 1998 funcționează sub nume Koyo România.
O altă companie din Japonia care a demarat investiții după 1989 este Japan Tobacoo International, care și-a început activitatea în 1993.
De atunci, mai multe companii importante au deschis aici fabrici. 102 companii japoneze sunt prezente pe piața locală, care au derulat investiții fie direct, prin companiile mamă, fie prin subsidiarele europene, arată datele Japan External Trade Organization (JETRO), furnizate ECONOMICA.NET de către Ambasada Japoniei în România.
„Dintre acestea, 26 de companii sunt mari companii manufacturiere, care încadreaza in jur de 37.000 de persoane în Romania. În afară de companiile producătoare, mai sunt și serviciile, cum ar fi cele IT. Dacă luăm în calcul și oamenii care lucrează în companiile japoneze de servicii din Romania, se ajunge la un număr de aproximativ 40.000 de angajați români în companii japoneze”, se mai arată în răspunsul Ambasadei.
O investiție de 30 de milioane de euro a fost anunțată anul trecut de compania Calsonic Kansei, prezentă la noi din 2016. Japonezii vor deschide o fabrică de componente electronice la Ploieşti, unde va crea circa 300 de noi locuri de muncă. Printre cele mai importante companii din Țara Soarelui Răsare se numărăTakata, Marubeni, Sumitomo, Yusen Logistics, Roki, Makita și Fuji.
Premierul japonez Shinzo Abe a fost prezent la începutul acestui an într-o vizită istorică la București.