„Această animozitate între Guvern şi BNR estedăunătoare şi am decis să încerc o mediere şi îi voi invita în zilele următoare la Cotroceni să văd unde sunt problemele. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. (…) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun”, a declarat preşedintele Iohannis.
Întrebat, luni seară, despre afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora declaraţii ale preşedintelui şi ale BNR „prea sunt coordonate”, Klaus Iohannis a spus că este posibil ca anumite abordări ale Administraţiei Prezidenţiale şi ale BNR să semene dintr-un motiv simplu – înţeleg legile economiei.
„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu – suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia şi creşterea dobânzilor este fundamental greşită. Politicile discutabile ale guvernelor PSD în domeniul fiscal, al salarizării (…) au dus la aceste nelinişti în piaţă şi implicit la creşterea dobânzilor şi a inflaţiei. Problema poate fi rezolvată numai prin politici guvernamentale sustenabile”, a declarat Iohannis.
El a spus că guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au aplicat, fără a face studii serioase şi fără a se consulta cu partenerii sociali.
„S-a trecut în forţă prin Parlament cu aceste politici şi rezultatele se văd acum – după creşteri salariale la unele categorii, a apărut o inflaţie care le-a anulat. Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR şi de la firmele străine, ci de la Guvern. Suntem într-o situaţie care încă poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult ea va duce la dezechilibre care se vor pepetua în timp”, a mai spus şeful statului.
Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat dur BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”. În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE,până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.