Proiectul a trecut de Senat cu 54 voturi pentru, 14 împotrivă şi 9 abţineri.
Preşedintele Comisiei Naţională de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a precizat că activitatea comisiei este deja începută şi până la 31 decembrie 2018 trebuie să prezinte calendarul aderării la moneda euro şi planul unic.
Senatorul liberal Florin Cîţu a criticat activitatea acestei comisii, menţionând că ministrul Finanţelor nu vine niciodată şi premierul „pleacă după primele cinci minute”, iar deciziile sunt adoptate doar de patru persoane: preşedinţii şi vicepreşedinţii.
Senatorul social-democrat Gabriela Creţu, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene, a spus că a fost de acord cu această comisie, dar are unele observaţii. Ea a subliniat că Guvernul a exagerat puţin că a adoptat o ordonanţă de urgenţă pe această temă, menţionând că era suficientă o hotărâre de guvern.
Creţu a mai spus că legat de componenţa comisiei există anumite dubii, apreciind că aceasta este extrem de largă, cu o structură extrem de diferită şi îi lipseşte puterea de decizie, să ia măsuri, să corecteze date astfel încât să fie îndeplinite condiţiile.
„Votăm pentru, dar este neclar ce se întâmplă, după ce lucrează această comisie, iar adoptarea euro este o decizie extrem de importantă, pe care nu ne-o permitem să o facem neclară”, a adăugat aceasta.
Comisia este condusă de doi preşedinţi, prim-ministrul şi preşedintele Academiei Române, şi doi vicepreşedinţi – guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice.
Senatul este prima Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional.
Prima şedinţă a Comisiei naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro a avut loc la 12 aprilie.