Ce mari companii se înghesuie să construiască prima linie de cale ferată de mare viteză din Rusia

Companii din Europa, China şi Coreea de Sud sunt interesate să construiască şi să operze prima linie de cale ferată de mare viteză din Rusia, ale cărei costuri sunt estimate la 21 miliarde de dolari, între Moscova şi Sankt Petersburg, înainte de desfăşurarea Cupei Mondiale de Fotbal în 2018.
Economica.net - vin, 10 feb. 2012, 13:26

Siemens din Germania, Alstom şi Bouygues din Franţa, Finmeccanica şi UniCredit din Italia, precum şi divizii ale Hyundai şi Samsung din Coreea de Sud se numără printre companiile care şi-au exprimat interesul pentru linia de cale ferată, a declarat Ielena Şebunina, director adjunct al companiei OAO High-Speed Rail Lines, într-un interviu pentru Bloomberg.

High-Speed Rail Lines este o companie a monopolului de stat care controlează reţeaua de căi ferate. În septembrie-octombrie, High-Speed Rail Lines vrea să anunţe o listă scurtă a companiilor interesate de licitaţie, care va fi urmată de negocieri mai detaliate asupra aspectelor financiare, tehnologice şi legale, a spus Şebunina.

„Rusia nu a construit o linie ferată de mare viteză, chiar dacă în alte state se construiesc de 60-70 de ani. Posibilii candidaţi au acumulat experienţă semnificativă, iar acest aspect va fi luat în considerare la alegerea câştigătorului”, a spus oficialul.

În planul de organizare a Cupei Mondiale din 2018, Rusia a promis să construiască până la sfârşitul anului 2017 noi legături între oraşele care vor găzdui meciurile. Câştigătorul licitaţiei pentru ruta Moscova-Sankt Petersburg va avea dreptul de a opera calea ferată, cu o lungime de 660 de kilometri, timp de 30 de ani.

High-Speed Rail Lines analizează modalităţi de a reduce costurile proiectului, estimate în prezent la 626 miliarde de ruble (21 miliarde de dolari), până la 512 miliarde de ruble. Jumătate din sumă urmează să fie suportată de stat, iar restul de către concesionar.

 

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...