‘De astăzi, trebuie să conştientizeze toţi şoferii care parchează sau opresc neregulamentar în sectorul 3 că vor avea o problemă, şi anume – de astăzi începem să ridicăm maşini. Au fost cetăţeni care m-au întrebat: ‘Domn primar, dar de ce apelaţi la ridicatul de maşini, când aveţi la îndemână amendarea şoferilor care parchează neregulamentar?’ Vreau să vă spun că noi avem această posibilitate, pe care o şi punem în aplicare, adică dăm amenzi, dar cu reţinere, adică nu am fost nici până acum foarte năpraznici în a amenda pe cei care nu au parcat 100% legal, dar vreau să se ştie foarte clar că cine îndrăzneşte să mai parcheze pe trecere de pietoni, pe spaţiu verde, (…) cine îndrăzneşte să mai blocheze circulaţia prin zonele cu instituţii de învăţământ nu stau nici măcar două minute şi le salt maşina’, a spus Negoiţă, în faţa sediului Primăriei.
El a subliniat importanţa siguranţei cetăţenilor. ‘Cred că avem nevoie de un oraş frumos, care nu ar arăta atât de bine şi nu ar fi atât de sănătos fără spaţii verzi, pe care noi le întreţinem cu multă muncă. (…) Nu dorim să facem o vânătoare de şoferi care parchează maşina în locuri nu neapărat reglementate, ci noi vrem să asigurăm siguranţa pietonilor din sectorul 3. (…) Avem o singură macara, care va fi însoţită de mai multe platforme. Noi nu ne-am dimensionat să facem chestiunea asta la un nivel foarte ridicat, dar nici nu mă aştept ca cetăţenii să nu reacţioneze la acest demers pe care noi l-am început’, a afirmat Negoiţă.
Potrivit acestuia, taxa în cazul vehiculelor ridicate este de circa 500 de lei. ‘E fix costul pe care îl avem cu utilajele şi cu persoanele şi cu depozitarea, adică costul direct pe care-l avem. Deci nu avem vreun profit din activitatea asta’, a precizat primarul.
Edilul a menţionat că deficitul de locuri de parcare din sectorul 3 este de câteva zeci de mii.
‘La ora asta avem mai multe proiecte pentru parcări, inclusiv parcări subterane. (…) Vrem să edificăm o parcare subterană pe tot bulevardul Decebal’, a adăugat Negoiţă.
Robert Negoiţă s-a deplasat în teren cu ocazia implementării acestui program, iar în zona străzii Câmpia Libertăţii o maşină a fost ridicată. ‘Ocupă banda de relaţia cu dreapta, (…) are roata desumflată, cred că e nemişcată de multe luni de zile, (…) nici măcar nu e de Bucureşti. (…) Acolo unde nu încurcă circulaţia nici pietonală, nici rutieră într-un mod grav nu vom fi foarte aprigi să ridicăm foarte multe maşini’, a adăugat Negoiţă.
Potrivit Primăriei sectorului 3, ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculelor se fac de către personalul cu atribuţii în efectuarea acestor operaţiuni din cadrul Serviciului Administrativ şi numai în baza dispoziţiei de ridicare întocmite de poliţişti locali ai sectorului 3 sau de poliţişti rutieri ai Brigăzii Rutiere Bucureşti. Activitatea de eliberare a vehiculelor/remorcilor/rulotelor ridicate de pe partea carosabilă se efectuează de către personalul cu atribuţii în desfăşurarea acestor operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală. Personalul Serviciului Administrativ care efectuează ridicarea va fi însoţit obligatoriu pe toată perioada desfăşurării acesteia de agentul constatator din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală sau al Brigăzii Rutiere Bucureşti, după caz.
Dispoziţia de ridicare se încheie în trei exemplare, unul rămâne la agentul constatator, iar celelalte două la personalul Serviciului Administrativ. La eliberarea vehiculului, reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală vor preda cel de-al treilea exemplar proprietarului/deţinătorului legal al acestuia.
Vehiculele/remorcile/rulotele staţionate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 sunt ridicate, transportate şi depozitate în spaţiul special amenajat din strada Releului nr. 4, precizează Primăria sectorului 3.
Potrivit sursei citate, tariful pentru ridicarea de vehicul/remorcă/rulotă staţionate neregulamentar este de 200 de lei pentru acelea cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone şi de 270 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone.
Tariful de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă este de 150 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone şi de 200 de lei în cazul celor cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone.
Tariful de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă este de 150 de lei în primele 24 de ore, la care după acest interval se adaugă câte 50 de lei pentru fiecare alte 24 de ore. Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore, începând de la data şi ora depozitării, nefracţionat, precizează autoritatea locală.
Plata tarifelor aferente operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare se face la casieriile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale sau pe platforma on-line www.ghiseul.ro.
Amenzile pentru staţionarea neregulamentară se aplică în conformitate cu OUG nr. 195/2002, menţionează autoritatea locală.