‘Trump nu are capacitatea mintală de a aborda problemele’, a declarat Larijani, conform site-ului parlamentului de la Teheran, în timp ce agenţia de presă Tasnim l-a citat pe Larijani afirmând că Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului ar trebui să reia toate activităţile nucleare.
‘Abandonarea de către Trump a acordului nuclear a fost un show diplomatic. Iranul nu are obligaţia de a-şi onora angajamentele dată fiind situaţia actuală. Este o ameninţare la adresa păcii şi securităţii. Nu sunt sigur dacă semnatarii europeni ai acordului îşi vor respecta promisiunile’, a mai declarat Larijani, potrivit televiziunii de stat. ‘Este evident că Trump înţelege doar limbajul forţei’, a adăugat el.
În deschiderea unei sesiuni a legislativului, unii membri au ars un steag american şi o copie simbolică a acordului, cunoscut oficial ca Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), conform Agenţiei de ştiri a studenţilor iranieni.
La rândul său, generalul Mohammad Baqeri, şeful de Stat Major al armatei iraniene, a declarat că Iranul nu era obligat să semneze acordul cu marile puteri. ‘Dar acea ţară arogantă (America) nici măcar nu şi-a respectat semnătura’, a afirmat generalul Baqer, citat de agenţia IRNA.
Preşedintele Hassan Rouhani a declarat marţi seară că, în pofida deciziei lui Trump, Iranul îşi va păstra angajamentul faţă de acordul nuclear, menit să-i blocheze capacitatea de a construi arma atomică.
‘Dacă vom atinge obiectivele acordului în cooperare cu alţi membri ai acordului, el va rămâne în vigoare … Prin ieşirea din acord, America şi-a subminat în mod oficial angajamentul faţă de un tratat internaţional’, a declarat Rouhani, într-un discurs televizat.
‘Am ordonat Ministerului de Externe să negocieze cu ţările europene, China şi Rusia în săptămânile următoare. Dacă, la sfârşitul acestei scurte perioade, tragem concluzia că putem beneficia pe deplin de pe urma JCPOA cu cooperarea tuturor ţărilor, acordul va rămâne’, a adăugat el.
Decizia lui Trump deschide calea unei reizbucniri a luptelor politice în interiorul complexei structuri de putere a Iranului, au declarat pentru Reuters oficialităţi de la Teheran. Ea ar putea înclina balanţa de putere în favoarea adepţilor liniei dure care încearcă să limiteze capacitatea lui Rouhani de deschidere spre Occident.
În aceeaşi intervenţie, preşedintele i-a asigurat pe iranienii de rând, nemulţumiţi de şomajul ridicat şi de condiţiile de trai stagnante, că decizia lui Trump nu va avea impact asupra economiei dependente de petrol a ţării. ‘Poporul nostru eroic nu va fi afectat de acest atac psihologic. Progresul economic al Iranului va continua. Poporul nostru nu ar trebui să fie deloc îngrijorat’, a insistat el.
Elita conducătoare a Iranului se teme de o reluare a protestelor antiguvernamentale din ianuarie, care i-au arătat vulnerabilitatea în faţa furiei populaţiei, alimentată de dificultăţile economice. Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi în timpul protestelor.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cărui ostilitate faţă de Washington constituie liantul ce ţine laolaltă diferitele facţiuni din conducerea ţării, ameninţase anterior că Iranul va ‘rupe în bucăţi’ acordul dacă SUA se vor retrage din această înţelegere.
Marţi seară, preşedintele Rouhani a avertizat că, ‘dacă va fi nevoie, vom relua îmbogăţirea uraniului la nivel industrial fără nicio limită’ dacă interesele iraniene nu sunt garantate prin acest acord fără Statele Unite.
Presa iraniană de miercuri, preluată de AFP, este unanimă în a denunţa decizia preşedintelui american, dar, în timp ce cotidianele de orientare reformatoare preiau tonul preşedintelui Rouhani şi speră în supravieţuirea acordului nuclear, publicaţiile conservatoare îndeamnă la o reacţie mai dură.
‘Acordul nuclear fără scandalagiu’, titrează marele cotidian reformist Etemad, care preia un tweet al lui Hassan Rouhani: ‘Am scăpat de răul cuiva care nu îşi respectă angajamentele. Acordul nuclear va continua dacă interesele Iranului vor fi asigurate cu ceilalţi cinci (semnatari). Iranul este mai unit ca oricând pentru a neutraliza sancţiunile ilegitime ale SUA’.
Cotidianul reformator Aftab salută ‘decizia logică a Teheranului’ de a conta pe europeni, Rusia şi China pentru a contracara decizia SUA.
‘Trump a rupt acordul nuclear, este timpul ca noi să-i dăm foc’, afirmă în schimb cotidianul ultraconservator Kayhan, reluând fraza ayatollahului Khamenei din urmă cu câteva luni.
‘Nu acordului nuclear fără Statele Unite’, titrează şi jurnalul conservator Farheekhtegan, notând că ‘Europa nu are capacitatea de a menţine acordul nuclear’.
La rândul său, cotidianul Javan, apropiat de Gardienii Revoluţiei, armata de elită iraniană, scrie pe prima pagină că ‘Iranul va fi unit şi va rezista’.
Retragerea lui Trump din acordul nuclear cu Iranul – o ameninţare pentru ordinea mondială – mass-media chineze
Decizia preşedintelui SUA Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul şi a restabili sancţiunile împotriva Teheranului reprezintă o ameninţare la adresa ordinii mondiale, scrie miercuri ziarul chinez controlat de stat China Daily, citat de agenţia dpa.
Anunţul lui Trump, care a fost de asemenea criticat de aliaţii europeni ai Washingtonului, riscă să deschidă o cutie a Pandorei, notează ziarul.
‘Eforturile anterioare în realizarea neproliferării nucleare ar fi risipite şi speranţele de ieşire din crize similare prin dialog şi negocieri, precum problema nucleară în Peninsula Coreea, ar putea fi tăiate’, mai scrie ziarul.
Trump a anunţat de asemenea marţi că secretarul de stat american Mike Pompeo s-a dus în Coreea de Nord pentru a pregăti un viitor summit între preşedintele SUA şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Kim a făcut o vizită surpriză în oraşul din nord-estul Chinei Dalian luni şi marţi pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping, pentru consultări înaintea summitului cu Trump. Kim şi-a repetat angajamentul de a lucra la denuclearizarea Peninsulei Coreea, în timp ce Xi a spus că el sprijină dialogul dintre Phenian şi Washington.
China Daily, care este adesea considerat drept portavocea guvernului chinez, a avertizat că în ordinea internaţională nu este loc pentru ‘purul egoism’ al Statelor Unite şi că doctrina lui Trump ‘America First’ (America, înainte de toate) riscă să izoleze cea mai mare economie a lumii.