‘Suntem încrezători că orice impact va fi pe termen scurt’, a anunţat, miercuri seara, Joe Hinrichs, preşedintele operaţiunilor globale ale Ford.
În 2 mai a avut loc un incendiu la o fabrică din Eaton Rapids, Michigan, operată de Meridian Lightweight Technologies, ceea ce a dus la întreruperea producţiei unor componente folosite la camionetele Ford.
Hinrichs şi directorul de achiziţii, Hau Thai Tang, au explicat că Ford lucrează cu furnizorul Meridian Magnesium Products, deţinut de grupul chinez Wanfeng Auto Holding, pentru a muta producţia componentelor afectate către alţi furnizori, până când fabrica afectată de incendiu va fi reparată şi producţia va fi reluată.
O uzină Meridian din Strathroy, Ontario, va fi printre cele care vor produce temporar componente pentru camionetele Ford F-150 şi Super Duty, precum şi pentru SUV-urile Expedition, Navigator, Explorer, Flex şi MKT.
Ford a închis fabricile din Kansas City, Missouri, şi Louisville, Kentucky, unde produce camionete, iar miercuri seara urma să fie închisă şi a treia unitate, în Dearborn, Michigan. Modelele Expedition şi Navigator vor fi în continuare produse la Louisville, a precizat Ford.
Miercuri seara acţiunile Ford au închis în scădere cu 1,9%, la 11,06 dolari.
Incendiul din 2 mai a dus la întreruperi mai reduse ale producţiei şi la alte grupuri auto, cum ar fi General Motors, Fiat Chrysler Automobiles, Daimler AG şi BMW AG.
Dar, cel mai semnificativ impact a fost resimţit de Ford, F-150 fiind cel mai bine vândut model din SUA, iar Super Duty – unul dintre cele mai profitabile vehicule ale Ford.
Anul trecut, F-150 a generat venituri de 41 miliarde de dolari, aproximativ 28% din totalul vânzărilor.
O întrerupere de două săptămâni a producţiei modelului F-150 ar putea reduce cu 310 milioane de dolari profitul Ford din trimestrul doi, a avertizat analistul Joseph Amaturo de la Buck Research.
Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.