Botez (BVB): Declicul în ceea ce priveşte investiţiile la bursă se va face mai bine peste 5 ani

Investiţiile persoanelor fizice în acţiuni au crescut de la 2% în 2015 la 5,9% în 2017, dar declicul în ceea ce priveşte investiţiile la bursă se va face mai bine peste 5 ani, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ileana Botez, reprezentantul Bursei de Valori Bucureşti, la seminarul educaţional 'Fluent în Finanţe'.
Economica.net - mar, 15 mai 2018, 20:48
Botez (BVB): Declicul în ceea ce priveşte investiţiile la bursă se va face mai bine peste 5 ani

‘Programul ‘Fluent în finanţe’ a fost lansat în iulie 2015 şi pot spune că a crescut gradul de educaţie financiară în România. Dacă vorbim de persoane fizice, în primul an procentul de investiţii era de 2% în acţiuni, în 2016 de 3 şi ceva spre 4%, iar în 2017 vorbim de 5,9%. Eu cred că nu numai bursa, sunt mult mai multe entităţi de pe piaţa financiară care în ultimul timp şi-au intensificat demersurile pentru creşterea nivelului de cultură financiară. Şi partenerii care sunt alături de noi, sunt intermediari şi reprezintă fie societăţi care sunt ale băncii, cum este Banca Transilvania, care lucrează şi cu retailerul şi cu investorii instituţionali mari’, a spus Botez.

Ea a precizat că toţi mai mulţi participanţi la seminarele organizate în cadrul programului ‘Fluent în finanţe’ îşi doresc ca ulterior să fie contactaţi de intermediar, pentru că li se deschide apetitul asupra tipurilor de investiţii care pot fi făcute.

‘În urma completării formularului de feedback, unde există o întrebare dacă doresc să fie ulterior contactaţi de intermediar, am constatat că, dacă la început erau puţini care îşi doreau acest lucru, acum sunt din ce în ce în ce mai mulţi (…) Este şi piaţa în crescendo şi economia merge mai bine şi salariile s-au mai îmbunătăţit, într-adevăr sunt nişte factori pozitivi care au influenţat oamenii, dar într-adevăr, tot apăsând pe această acceleraţie de creştere a nivelului de cultură financiară, măcar îi determini să fie curioşi, să le deschidem apetitul asupra tipului de investiţii care pot fi făcute’, afirmă reprezentatul BVB.

În opinia acesteia, declicul în ceea ce priveşte investiţiile la bursă se va face mai bine peste 5 ani, Botez menţionând piaţa de capital din Polonia, care a fost şi poate rămâne un exemplu pentru România.

‘Declicul în ceea ce priveşte investiţiile la bursă se va face mai bine peste 5 ani. De ce? M-am uitat şi la polonezi. Acolo a fost un program naţional pe 5 ani, făcut de Guvern, pentru a atrage atenţia persoanelor fizice să investească pe piaţa de capital. Sigur se poate face un astfel de program şi în România. Singura diferenţă este că polonezii au avut un alt parcurs, mai întâi obligaţiuni, apoi acţiuni, apoi privatizări, apoi sistemul de pensii cu aproximativ 10 ani înaintea noastră. Au strâns foarte mult, plus că fondurile de pensii şi fondurile de investiţii nu au avut voie să investească în afara ţării. Şi după trei ani de infringement de la UE au dat voie la 5%. (…) dar aveau acţiuni, aveau societăţi privatizate, aveau şi sistemul de pensii, au avut ce să ofere. Noi aşteptam să se privatizeze anumite companii de stat mai devreme. Prima societate a fost în 2006/2017, Transgaz şi apoi Transelectrica. Polonia este un exemplu de urmat şi îl urmărim întotdeauna. Consider că statul ar trebui să se implice mai mult în educaţie financiară din România. Statul, sistemul bancar şi piaţa de capital’, a explicat Botez.

Aceasta a mai spus că este important să economiseşti cât de puţin, dar constant, nu o sumă foarte mare, susţinând că intermediarii deschid conturi şi la 1.000 de lei, dar şi la 3.000 de lei.

Întrebată care ar fi primele trei sfaturi pe care le-ar da unui tânăr pentru a-l determina să investească pe bursă, aceasta a răspuns: ‘strategie personală, strategie profesională şi economisire’.

‘În primul rând să aibă o strategie personală, de viitor, apoi o strategie profesională, iar în al treilea rând să economisească. Cel mai important pentru un tânăr, pentru că are tendinţa să cheltuie tot ce câştigă. România duce lipsă de strategii în marea majoritate a domeniilor, inclusiv în piaţa de capital, unde nu am avut şi de aceea suntem unde suntem, dar nu vorbim de strategii pe hârtii, discutăm de implementare. Deci repet: strategie personală, strategie profesională şi economisire. Ele sunt toate legate’, a adăugat reprezentantul Bursei de Valori Bucureşti.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în colaborare cu Grupul Banca Transilvania, a organizat marţi, la Bucureşti, seminarul educaţional ‘Fluent în Finanţe’.

Ileana Botez a prezentat conceptele de bază pentru investitori şi a făcut o introducere în piaţa de capital, iar Dan Rusu, şeful Departamentului Analiză, Grup BT&A, a susţinut prezentarea ‘cum devii investitor şi client al unei societăţi de brokeraj’.

BVB continuă în 2018, pentru al patrulea an consecutiv, programul ‘Fluent în finanţe’, cu o serie de evenimente gratuite de educaţie financiară care vor avea loc la nivel naţional, în perioada aprilie-decembrie. Acestea se adresează persoanelor fizice interesate să descopere oportunităţile oferite de piaţa de capital şi să devină investitori.

Următoarele evenimente organizate de BVB împreună cu partenerii, după cele din Braşov – 24 aprilie şi Bucureşti – 15 mai, vor fi la Cluj-Napoca – 16 mai, Iaşi – 17 mai, Sibiu – 5 iunie, Timişoara – 18 septembrie, Cluj-Napoca – 9 octombrie, Oradea – 6 noiembrie şi Bucureşti – 4 decembrie.

Programul ‘Fluent în Finanţe’ a început în iulie 2015 şi, în faza iniţială, a vizat companiile interesate să ofere cursuri de educaţie financiară către angajaţi. După succesul înregistrat la nivel naţional, proiectul a fost extins în noiembrie 2015 către persoane fizice, în martie 2016 către studenţi, iar în iunie 2016 către companiile listate pe bursă.

‘Până în prezent, 40 de companii şi 17 universităţi din Bucureşti şi din ţară au introdus cursurile ‘Fluent în Finanţe’ pentru angajaţii şi studenţii lor. Astfel, peste 170 de seminarii, dintre care 19 exclusiv pentru persoanele fizice, la care au participat 10.000 de oameni, au fost ţinute până la această dată, ca parte a celei mai importante mişcări de susţinere a educaţiei financiare în rândul populaţiei derulate de Bursa de Valori Bucureşti’, se menţiona într-un comunicat remis AGERPRES în 2 aprilie 2018.

‘Fluent în Finanţe’ este o platformă extinsă de educaţie financiară din România şi include mai multe segmente, printre care videoclipuri educaţionale, un modul de eLearning, glosar de termeni, test de cunoştinţe, dar şi o hartă interactivă a companiilor de brokeraj autorizate.

Te-ar mai putea interesa și
Câte reclamații a primit ANPC la adresa dezvoltatorului Nordis în decurs de doi ani
Câte reclamații a primit ANPC la adresa dezvoltatorului Nordis în decurs de doi ani
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) spune că a primit opt reclamații la adresa dezvoltatorului imobiliar Nordis în doi ani și că a desfășurat controale. Mai multe......
CFR Călători anunță că biletele pentru 13 și 14 decembrie se vor vinde începând cu 2 decembrie
CFR Călători anunță că biletele pentru 13 și 14 decembrie se vor vinde începând cu 2 decembrie
Emiterea legitimaţiilor de călătorie pentru trenurile din datele de 13, 14 decembrie 2024, precum şi pentru cele din ...
Ungaria a depăşit România la rezerve de aur pentru prima dată în istorie, după o achiziţie uriaşă. A cumpărat 14,5 tone în septembrie
Ungaria a depăşit România la rezerve de aur pentru prima dată în istorie, după o achiziţie uriaşă. A cumpărat 14,5 ...
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de aur la finalul lunii septembrie a acestui an, fiind pentru prima ...
Fermierii din sectorul agricol și pomicol nu mai pot depune cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători. Suma solicitată este cu 6,3 milioane de euro mai mare decât alocarea financiară
Fermierii din sectorul agricol și pomicol nu mai pot depune cereri de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători. ...
Sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol ...