‘Structurile de specialitate ale ministerului implementează o serie de măsuri pentru a aduce şi menţine ritmul de lucru al antreprenorilor la un nivel ridicat prin întâlniri de lucru constante, vizite regulate în şantierele de lucrări, monitorizări lunare ale graficelor de execuţie. În ceea ce priveşte situaţia execuţiei bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corecţie aplicată) Ministerul Transporturilor a avut ca ţintă de absorbţie 229.489.487 lei, din care a realizat 99,17%, reprezentând 227.575.076 lei’, se spune într-un comunicat aş Ministerului Transporturilor.
În ceea ce priveşte stadiul contractării în cadrul POIM 2014-2020, din totalul în valoare de peste 6,809 miliarde de euro (UE + buget de stat) la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96% din alocarea UE, din februarie 2017 până în prezent, şi contractate în procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% şi Fond European de Dezvoltare Regională 32,05%. În total au fost aprobate 35 de proiecte în valoare eligibilă de peste 4,937 miliarde de euro.
Pentru acest an, Ministerul Transporturilor are în plan transmiterea a şapte aplicaţii noi de finanţare către Comisia Europeană, aferente următoarelor proiectelor majore: ‘Modernizare ecluze FAZA 2′ (deja transmis CE în luna aprilie 2018)’, ‘Reabilitare DN 73 Piteşti – Braşov’, ‘Construcţie pod peste Dunăre la Brăila’, ‘Construcţie Centura Bucureşti’, ‘Construcţie autostrada Transilvania – secţiunea Gilău – Nădăşelu-Mihăieşti’, ‘Construcţie drum de mare viteză Piteşti – Craiova’ şi ‘Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni – Pipera’.
‘Toate aceste proiecte se află într-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregătirii documentaţiilor necesare pentru completarea corespunzătoare a aplicaţiei de finanţare, beneficiind constant de asistenţă tehnică din partea JASPERS. De asemenea, toate proiectele noi aflate în portofoliu vor fi lansate respectând toate prevederile legale din domeniu, inclusiv aspecte legate de aprobările de mediu, calitatea documentaţiei, respectarea procedurilor privind achiziţiile publice. Proiectele noi împreună cu cele aflate în diferite stadii de implementare vor asigura ţintele de absorbţie stabilite pentru anul 2018, astfel încât pentru acest an nu există un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport. Responsabilii ministerului cunosc foarte bine problemele existente şi fac toate eforturile pentru atingerea ţintelor stabilite pentru dezvoltarea infrastructurii de transport folosind finanţarea nerambursabilă disponibilă în cadrul POIM pentru perioada 2014-2020’, dau asigurări reprezentanţii MT.
Deputatul PNL Lucian Bode a prezentat, în urmă cu trei zile, o scrisoare transmisă de comisarul european Corina Creţu premierului Viorica Dăncilă şi miniştrilor Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi Transporturilor, Lucian Şova, în care aceasta se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport.
‘Documentul reprezintă încă o dovadă a faptului că Guvernul condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă şi girat de domnul Dragnea este o frână în calea dezvoltării României. (…) Această scrisoare nu este una de gratulare a celor doi miniştri pentru activitatea excepţională pe care o desfăşoară, ci, din contră, este un strigăt de disperare al partenerilor europeni prin vocea doamnei comisar european Corina Creţu în legătură cu ritmul extrem de lent şi modul deficitar în care sunt planificate şi implementate proiectele de infrastructură de transport în România. Îngrijorarea majoră vizează slaba capacitate a celor două ministere şi a Guvernului României în ansamblul său de atrage finanţarea pusă la dispoziţia ţării noastre prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, vorbim despre 5,1 miliarde de euro alocate României pentru sectorul transporturi din Fondul de coeziune şi din Fondul european de dezvoltare regională. (…) Este o scrisoare fatală pentru întreg Cabinetul Dăncilă’, a spus Bode într-o conferinţă de presă.
În scrisoarea datată 25 aprilie, Corina Creţu se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport cofinanţate de Fondul de coeziune şi Fondul european de dezvoltare regională.
‘Pentru a permite absorbţia alocaţiilor bugetare disponibile în anii următori este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren. În acest sens, autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru 2019 şi anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, întrucât proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare’, arată Creţu, în scrisoarea transmisă premierului şi celor doi miniştri şi pusă la dispoziţie de PNL.
Comisarul european susţine că pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată, menţionând că numai patru proiecte au fost depuse într-un interval de patru ani.
‘Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire pentru a fi înaintate Comisiei, dar în acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al acestora’, spune Corina Creţu.
Ea menţionează faptul că pregătirea proiectelor este foarte slabă şi, prin urmare, concentrată pe un număr limitat de investiţii.
‘Înseamnă că întârzierile înregistrate în implementarea acestor câteva proiecte ar putea conduce la dezangajări imediate în anul respectiv, periclitând astfel nu numai axele prioritare pe transport din cadrul POIM (…), cât şi politica de coeziune în România în general. (…) Vă recomand să evitaţi metodele care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut’, mai arată Corina Creţu în scrisoare.