OMV ar putea fi nevoită să renunţe la schimbul cu Gazprom şi să cumpere direct activele din Siberia – Reuters

Grupul energetic austriac OMV AG caută să cumpere direct anumite active ale Gazprom din Siberia, după ce autorităţile norvegiene şi-au exprimat nemulţumirea faţă de schimbul de active convenit de OMV şi Gazprom, acord care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian, au declarat joi, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 24 mai 2018, 15:19
OMV ar putea fi nevoită să renunţe la schimbul cu Gazprom şi să cumpere direct activele din Siberia - Reuters

În luna decembrie 2016, OMV şi grupul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia. În luna martie a acestui an, directorul general de la OMV, Rainer Seele, declara că se aşteaptă la finalizarea acordului de schimb de active cu Gazprom până la finele lui 2018.

Dar Norvegia nu este încântată de acest plan, deoarece Gazprom obţine acces la platoul său continental, a declarat săptămâna trecută, pentru Reuters, ministrul norvegian al Energiei.

La ultimele negocieri dintre Gazprom şi OMV, cele două companii au analizat câteva opţiuni, inclusiv anularea schimbului de active pentru o plată directă, susţine una din surse.

O altă sursă a declarat că OMV ar putea cumpăra activele Gazprom din Siberia în loc să realizeze schimbul de active.

Reprezentanţii OMV şi Gazprom nu au comentat informaţia.

Prin acest acord, grupul austriac dorea să-şi completeze rezervele, obţinând acces la zăcăminte low-cost de gaze şi ţiţei, în timp ce compania rusă spera să beneficieze de pe urma diversificării geografice a investiţiilor sale.

OMV este acum într-o situaţie financiară mai solidă decât era în 2016 şi îşi poate permite lejer să cumpere activele, evitând potenţialele probleme cu autorităţile de la Oslo.

În 5 iunie preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Viena, celebrând 50 de ani de livrări de gaze ruseşti către OMV.

Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia. De asemenea, compania norvegiană de stat Equinor, fostul Statoil, este principalul competitor al Gazprom în Europa Occidentală.

OMV are participaţii la peste 30 de licenţe de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zăcămintele care produc – Gullfaks, Gudrun şi Edvard Grieg, precum şi la zăcământul de gaze arctic Aaasta Hansteen, care ar urma să demareze producţia la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara producţia în 2024-2025.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, mai generos și mai bine adaptat cerințelor clienților. ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...