Creştere cu 3% a numărului de abonaţi la serviciile TV, până la 7,45 de milioane, în 2017 – ANCOM

Numărul abonaţilor la serviciile de televiziune a atins 7,45 de milioane la nivelul anului 2017, în creştere cu 3% comparativ cu anul anterior, cele mai multe abonamente fiind înregistrate la reţelele de cablu, arată statistica întocmită de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi publicată vineri.
Economica.net - vin, 25 mai 2018, 08:22
Creştere cu 3% a numărului de abonaţi la serviciile TV, până la 7,45 de milioane, în 2017 - ANCOM

‘Statisticile noastre arată că, la finalul lui 2017, existau 99,6 abonamente la servicii TV la fiecare 100 gospodării. Cele mai utilizate rămân reţelele de cablu, care aveau 5 milioane de abonaţi şi îşi continuă creşterea, dar nu putem să nu remarcăm creşterea accelerată, cu 24%, a abonamentelor prin tehnologia IPTV. Această evoluţie se datorează şi faptului că, în contextul unei rate de penetrare de aproape 100%, furnizorii de servicii trebuie să propună oferte cât mai atractive, pentru a câştiga abonaţi noi. Iar concurenţa pe această piaţă are ca principal beneficiar utilizatorul, ale cărui interese sunt în centrul preocupărilor noastre, ca reglementator al pieţei’, declară Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Conform statisticii, în cursul anului trecut, în mediul urban, rata de acoperire a serviciilor de retransmisie a programelor TV era de 103,9 la 100 gospodării, în timp ce în mediul rural se situa la 94 la 100 gospodării. În funcţie de numărul de abonaţi, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, iar ceilalţi furnizori însumau 14%.

De asemenea, din numărul total de 7,45 de milioane de abonaţi, cei mai mulţi (5 milioane) au contracte la reţelele de cablu, în creştere de 5% faţă de 2016, în timp ce 2,3 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit – DTH (-4%), iar 120.000 sunt abonaţi prin IPTV.

Un procent majoritar din totalul abonaţilor (82%) din mediul urban este reprezentat de serviciile TV cu abonament recepţionate prin reţele de cablu, urmate de recepţia prin satelit – DTH (15%). În schimb, în mediul rural sunt utilizate mai mult reţele satelit de tip DTH (54%), iar cele de cablu sunt utilizate de 45% dintre abonaţi.

Datele ANCOM relevă, totodată, că 4,7 milioane de abonamente în format digital echivalau cu 63% din numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie TV. ‘Deşi numărul lor este în scădere, abonamentele prin reţele satelit – DTH aveau o pondere de 49% în numărul total de abonamente în format digital, cele prin cablu digital 48%, iar abonamentele prin IPTV reprezentau 3%’, notează arbitrul pieţei telecom.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite Autorităţii de reglementare valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...