Astfel, în convocatorul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 7 iunie, Consiliul de Administraţie al Transgaz propune acordarea unui dividend de 25,22 lei pe acţiune, iar Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, a cerut un dividend de 45,38 de lei pe acţiune.
Aceasta ar însemna că societatea propune ca 50,8% din profit să meargă către dividende, iar restul, către investiţii, în timp ce Ministerul Economiei propune ca dividendele să însemne 91,7% din profit.
Consiliul de Administraţie al companiei argumentează că, potrivit unui memorandum din 8 februarie 2018, reprezentanţii statului pot propune ca peste 90% din profit să fie acordat acţionarilor, însă explică faptul că ‘punerea în aplicare a prevederilor memorandumului poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în termenele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare’.
Atât statul, cât şi compania au avut aceleaşi solicitări şi la şedinţa anterioară a acţionarilor, din 27 aprilie.
La acea dată, AGA nu a aprobat nici propunerea Consiliului de Administraţie de a se acorda un dividend de 25,22 lei pe acţiune, nici pe cea a Ministerului Economiei, privind acordarea unui dividend de 45,38 lei pe acţiune.
AGA a solicitat societăţii convocarea în regim de urgenţă a unei noi şedinţe pe acest subiect.
Transgaz a avut anul trecut un profit net de 582 milioane de lei.