Un purtător de cuvânt al grupului german Bayer a refuzat să comenteze informaţiile.
Săptămâna trecută, Bayer a obţinut aprobarea autorităţilor SUA pentru preluarea Monsanto, după luni de întârziere a evaluării tranzacţiei, rezolvând astfel principalul obstacol în calea fuziunii.
Dacă tranzacţia nu se finalizează până în 14 iunie, Monsanto se poate retrage din acordul de preluare şi poate solicita un preţ mai ridicat.
Tranzacţia ar fi ultima dintre cele trei fuziuni majore care vor schimba semnificativ industria agrochimică. Grupul elveţian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina, pentru 43 de miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat să-şi unească activităţile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.
Acordul dintre Bayer şi Monsanto va duce la crearea celui mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide, care va controla mai mult de un sfert din piaţa mondială a seminţelor şi pesticidelor.
Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piaţă. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont.
Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România.