Cele două avioane au o vechime de cinci ani şi au făcut parte din flota Malaysia Airlines. Modelul B737-800 poate transporta 160 de pasageri şi are 16 locuri la clasa business.
Închiriate în leasing operaţional pe o perioadă de şapte ani, Tarom nu va plăti în primii doi ani niciun ban. Din 2020, plata lunară este de 304.000 de dolari / avion, cu aproape 20% mai puţin decât ce plăteşte acum operatorul naţional pentru cele două Boeing 737-800 închiriate anul trecut, şi pentru care rata lunară este de 375.000 de dolari şi 45 de milioane de euro în cinci ani.
Două avioane Boeing noi au intrat anul trecut în flota Tarom, iar directorul companiei de la aceea vreme, Eugen Davidoiu, nu a dorit să facă publică suma pentru care au fost închiriate avioanele.
„Nu confirm aceasta cifră. Mi-ar face plăcere să vă dovedesc, şi va veni vremea cand vă vom dovedi că aceste preţuri sunt preţurile pieţei, cu nimic mai mult decât altele”, a declarat anul trecut Eugen Davidoiu.
Cu cele două avioane, capacitatea Tarom s-a majorat cu 8%, iar avioanele vor opera primele zboruri comerciale începând de luni, 11 iunie, pe rutele spre Frankfurt şi Barcelona.
„Este un plus de locuri pe care le punem la dispoziţie în piaţă, şi cu siguranţă o să avem posibilitatea de a creşte şi cu ele având în vedere că nu avem costuri cu aceste aeronave în finanţare”, a declarat Werner Wolff, directorul general al Tarom.
Acesta estimează că 2018 va fi unul cu profit pentru Tarom, chiar daca unul simbolic.
„Avem planul de a creşte în primul rând profitabilitatea, de a veni la un profit simbolic, avand în vedere că trebuie sa recuperăm minusul din ultimii ani. Cu siguranţă o să trecem de rezultatele anului trecut în ceea ce inseamnă pasageri, iar financiar va trebui să fim într-un loc în care să ne putem permite să rămânem pe piaţ„, mai spune oficialul Tarom.
Tarom a înregistrat o creştere cu 18% a pasagerilor în primele trei luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rutele interne spre Timişoara şi Cluj, spre exemplu, au un grad de ocupare de 100%.
Întrebat dacă Tarom îşi va schimba politica de preţuri, directorul general al companiei spune că în curând va fi implementat şi proiectul de modernizare a infrastructurii IT în relaţia cu clienţii.
„Tarom îşi va schimba politica de preţ în momentul în care îşi schimbă sistemele IT. A fost deja finalizată licitaţia, avem un câştigător şi vom începe acum cu reînnoriera sistemului IT care ne va permite să diferenţiem şi noi clase şi condiţii”, a mai adăugat oficialul Tarom.
Anul trecut, Tarom a înregistrat pierderi de 172 milioane de lei, iar pentru acest este estimat un profit de 27.470 lei.
În prezent, flota companiei este formată din 25 de avioane: şapte ATR 42, două ATR 72, patru A318, patru 737-300, patru 737-700 şi paatru 737-800.