eMAG sparge anul acesta bariera de un miliard de euro. Afacerile grupului au crescut anul trecut cu 30%, la 4 miliarde lei

Cifra de afaceri a grupului eMAG, cel mai mare jucător din ecommerce-ul românesc, a ajuns anul trecut la 4,06 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de 2016, iar pentru anul acesta este estimat un avans de 20%, a anunţat marţi Iulian Stanciu, CEO al eMAG.
Economica.net - mar, 19 iun. 2018, 09:48
eMAG sparge anul acesta bariera de un miliard de euro. Afacerile grupului au crescut anul trecut cu 30%, la 4 miliarde lei

Compania a ajuns la 7,57 milioane de clienţi, din care 4,26 milioane în România, 1,41 milioane în Ungaria, 1,01 milioane în Polonia, respectiv 890.000 în Bulgaria.

Numărul de clienţi şi cifra de afaceri sunt rezultate ale investiţiilor noastre în tehnologie pe termen lung. Marketplace-ul este un model cu un potenţial mare în continuare, încă nu a ajuns la vârf, pentru că aduce beneficii şi pentru selleri, şi pentru clienţi. Serviciile mai bune vor aduce creştere în continuare, de aceea continuăm să investim în oameni, în tehnologie, în serviciile de livrare”, a spus Iulian Stanciu într-o conferinţă de presă. „Anul acesta vom creşte cu aproximativ 20% ca cifră de afaceri, şi în România, şi la nivel de grup”.

În România, eMAG a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 2,58 miliarde de lei. Compania mai este prezentă în Bulgaria, Ungaria şi Polonia. Pe lângă emag.ro, emag.bg, emag.hu şi emag.pl, din grupul eMAG mai fac parte companii precum Fashion Days, PC Garage, Depanero, Sameday şi Conversion Marketing.

„Creşterea consumului ne-a ajutat şi pe noi să creştem. Banii depuşi la bancă aduc dobânzi reale foarte mici, de multe ori negative, iar în România nu există o educaţie investiţională, oamenii nu prea bagă banii la bursă sau în afaceri proprii, şi atunci rămân bani pentru consum”, a apreciat CEO-ul eMAG.

Stanciu a adăugat că eMAG a fost pe profit în România, „marginal”, iar grupul ar trebui să treacă pe plus în doi ani.

„Nu urmărim neapărat profitabilitatea la modul general, pe grup, ca obiectiv, ci ne uităm ţară cu ţară şi business cu business. Tot profitul îl investim în creşterea viitoare, pentru că tehnologia evoluează tot timpul. Facem multe lucruri noi, vedem oportunităţi foarte mari în Ungaria – piaţa de electronice de acolo e cam 80% din cea din România, deşi populaţia e la jumătate. Fashion Days se apropie de asemenea de profitabilitate, astfel că dacă e să ne uităm la toate adunate, probabil în doi ani vom fi pe plus„, a explicat CEO-ul eMAG.

În ceea ce priveşte potenţialul de creştere, Stanciu a precizat că un român consumă, în medie, jumătate faţă de media europeană în zona de electronice, iar comparativ cu Franţa, Germania sau Marea Britanie consumul de electronic din România este de cinci ori mai mic. „Nevoie există, dar mai trebuie să avem şi bani, iar pentru bani este nevoie de investiţii, de productivitate”.

Traficul pe eMAG a ajuns în luna martie la 38 de milioane de vizite, faţă de 27 de milioane în martie anul trecut, în creştere cu 40%. Vizitele de pe mobil au ajuns la 68% din totalul traficului, faţă de 50% anul trecut.

„Când am făcut prima conferinţă dep resă în 2012 povesteam că noi credem că mobilul va fi principala sursă de trafic în câţiva ani, la momentul respectiv era 2%. am investit mult de atunci şi asta se vede, acum jocul este pe mobil şi cred că şi noi l-am tras aici”, a mai spus Iulian Stanciu.

Compania a ajuns la o bază de aplicaţii instalate de peste 1,1 milioane, din care 810.000 pe Android şi restul pe iOS.

Platforma eMAG marketplace, prin care orice comerciant îşi poate vinde produsele şi serviciile pe eMAG.ro, a ajuns să genereze jumătate din cifra de afaceri a companiei, faţă de 30% la începutul anului trecut.

Marketplace a ajuns la 10.798 de selleri, de peste patru ori mai mulţi faţă de 2.372 în ianuarie 2017. Per total, pe eMAG sunt listate 3,4 milioane de produse, din care 3,2 milioane prin marketplace – de la 1,07 milioane la începutul anului trecut. Platforma marketplace atrage în medie 40 de selleri noi pe zi.

Prin marketplace, 139 de selleri români comercializează 167.000 de produse către clienţii din Bulgaria, iar alţi 226 de parteneri au scos la vânzare 150.000 de produse în Ungaria. „Sunt selleri români care vând internaţional. Încurajăm foarte mult sellerii să iasă afară, să înceapă să exporte, astfel încât ecommerce-ul să ajute exporturile”, a spus Stanciu.

Extinderea eMAG din România în ţările din jur nu a fost doar o oportunitate, ci şi o necesitate. Ne-am dat seama că trebuie să construim tehnologie proprie şi să avem un număr mai mare de clienţi, afaceri mai mari, pentru a ne putea bate cu giganţii globali pe pieţele noastre. România este în faţa tuturor ţărilor din jur ca adopţie de mobile. Tool-ul nostru de ecommerce este cel mai performant şi mai complex din Europa Centrală şi de Est. România a devenit astfel un hub regional de ecommerce. Am atras în eMAG 203 milioane de dolari investiţii în ultimii 5 ani„, a adăugat el.

Categoriile de produse cu cele mai mari creşteri în 2017 au fost telefoanele, electrocasnicele mari şi mici, televizoarele, gadget-urile (smartwatch, brăţări fitness, căşti VR, boxe portabile), jucăriile şi produsele auto. Pentru următorii ani, Stanciu crede că produsele cu cel mai mare potenţial de creştere vor fi cele din categoriile de fashion, bricolaj, mobilă şi decoraţiuni, sport şi îngrijire personală/cosmetice.

Grupul eMAG este controlat de compania Dante International, unde pachetul majoritar, de 79,5% din acţiuni, este deţinut de grupul sud-african Naspers. Iulian Stanciu deţine restul acţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...