‘Dat fiind faptul că Arena Naţională este singurul stadion realizat la standarde europene care funcţionează conform cerinţelor UEFA şi din dorinţa de a nu periclita programul de joc al echipelor de club şi echipei naţionale, cele două părţi, respectiv Municipiul Bucureşti şi SC Fotbal Club FCSB SA au încheiat acest protocol. Astfel, în urma acestui protocol, Municipiul Bucureşti transferă obligaţia de întreţinere a suprafeţei de gazon către SC Fotbal Club FCSB SA în schimbul compensării sumelor aferente închirierii stadionului. Motivul pentru care protocolul a fost semnat doar cu SC Fotbal Club FCSB SA este faptul că SC Fotbal Club FCSB SA este principalul solicitant privind închirierea Arenei Naţionale’, se arată într-un comunicat transmis marţi de PMB.
Potrivit sursei citate, primarul Capitalei îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe cei care ‘sub pretextul unor aşa-zise dezvăluiri’ denigrează activitatea sa şi a municipalităţii.
‘Protocolul a fost încheiat în deplină legalitate şi, pentru că întreaga activitate a Primăriei Capitalei este transparentă şi se desfăşoară strict în limitele legii, autoritatea locală poate pune oricând la dispoziţia instituţiilor abilitate toate documentele care să ateste legalitatea acestui demers. În concluzie, inducerea în eroare a opiniei publice prin insinuarea unor ilegalităţi legate de încheierea acestui protocol nu reprezintă altceva decât dezinformări clare care au ca unic scop denigrarea primarului general şi a Primăriei Capitalei. În consecinţă, primarul Capitalei îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe toţi cei care, sub pretextul unor aşa-zise dezvăluiri, denigrează activitatea primarului general şi a Primăriei Municipiului Bucureşti’, se precizează în comunicat.
Conform acestuia, la nivelul Primăriei Capitalei nu s-a înregistrat ‘niciun prejudiciu financiar, ci, dimpotrivă, s-au realizat economii’ care pot fi demonstrate cu documente.
În acest sens, PMB oferă liste comparative cu preţurile unitare practicate de SC UTI SA şi preţurile unitare practicate după semnarea protocolului cu SC Fotbal Club FCSB SA.
‘După cum se poate observa, în această comparaţie reiese diferenţa clară de preţ, respectiv o reducere a cheltuielilor privind activităţile necesare menţinerii unei suprafeţe de joc optime. (…) Exemplu: în contractul cu SC UTI SA‚ preţul per mp pentru activitatea de supraînsămânţare era de 0,18 euro/mp, în timp ce, aşa cum se poate vedea din documentele ataşate, pentru aceeaşi activitate prestată conform protocolului anterior menţionat era de 0,09 euro/mp, ceea ce determină o economie de 0,09 euro/mp’, se susţine în comunicat.
PMB a menţionat că pe parcursul derulării contractului cu SC UTI SA au fost efectuate două schimbări de gazon în valoare de aproximativ 1 milion de lei per schimb.
‘În urma unei bune întreţineri a suprafeţei de joc din ultimul an nu mai este necesară această operaţiune, ceea ce înseamnă încă o economie substanţială la bugetul municipalităţii’, afirmă PMB.
Alte diferenţe de preţ indicate în anexă sunt: fertilizare teren (0,078 euro/mp preţ practicat de UTI; 0,02 euro/mp prevăzut în protocol); fertilizare foliară (0,033 euro/mp – UTI; 0,03 euro/mp – protocol); nisipare (0,149 euro/mp – UTI; 0,13 euro/mp – protocol); vertidendrare (0,109 euro/mp – UTI; 0,11 euro/mp – protocol); administrare pesticide (0,064 euro/mp – UTI; 0,03 euro/mp – protocol); tuns gazon (0,027 euro/mp – UTI; 0,02 euro/mp – protocol).