România, locul 47 în raportul global privind competitivitatea digitală în 2018

România a urcat, în acest an, şapte poziţii în raportul global recent publicat 'IMD World Digital Competitiveness Ranking', până pe locul 47, punctele forte fiind viteza Internetului, numărul de absolvenţi în ştiinţe şi competenţele digitale, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, think-tank-ul INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.
Economica.net - mie, 20 iun. 2018, 07:50
România, locul 47 în raportul global privind competitivitatea digitală în 2018

Raportul, realizat anual de Centrul IMD pentru Competitivitate Globală, prezintă clasamentul general al anului 2018 pentru cele 63 de economii acoperite de studiu şi se calculează pe baza a 50 de criterii ce ţin de trei direcţii principale: tehnologie, cunoştinţe şi pregătirea pentru viitor/’future readiness’.

‘Obiectivul clasamentului competitivităţii digitale este de a evalua măsura în care o ţară foloseşte tehnologiile digitale care conduc la transformarea practicilor guvernamentale, ale modelelor de afaceri şi societale în general. La toate cele trei axe mari, ne aşezăm în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 44 la capitolul tehnologie, 45 la cunoaştere şi aproape de coada clasamentului mondial, pe locul 57 la ‘pregătirea pentru viitor’/’future readiness’. România cade în clasamentul global la sub-indicii dedicaţi concentrării ştiinţifice şi capitalului dedicat digitalizării. Nu întâmplător am propus încă de anul trecut crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului pentru a conştientiza şi pregăti naţiunea pentru revoluţia 4.0, propunere rămasă fără niciun răspuns din partea autorităţilor centrale. În schimb, europenii şi oraşele ne-au răspuns pozitiv’, susţine Andreea Paul, preşedintele INACO şi conferenţiar universitar doctor la Academia de Studii Economice (ASE).

Conform documentului, în acest an, majoritatea ţărilor din studiu (29) au înregistrat o îmbunătăţire a nivelului competitivităţii digitale, în timp ce 26 de state marchează o scădere, iar opt economii rămân pe acelaşi loc în clasament.

În ceea ce priveşte România, raportul global recent publicat ‘IMD World Digital Competitiveness Ranking’ consemnează un salt de şapte locuri, până pe poziţia 47 din 63 de ţări analizate, faţă de poziţia 54 pe care a ocupat-o în 2017. La capitolul puncte tari apar: competenţele digitale (locul 15), numărul de absolvenţi în ştiinţe (locul 14) şi viteza Internetului (locul 12). Pe de altă parte, la managementul oraşelor România ocupă abia locul 59, la finanţarea pentru dezvoltare tehnologică – poziţia 57, şi la parteneriatele public-private se poziţionează pe locul 62.

Clasamentul de specialitate este condus de SUA, în urcare de pe locul 3, urmate de Singapore (scădere de pe locul 1 pe 2), Suedia (coborâre de pe locul 2 pe 3). În schimb, Norvegia înregistrează cel mai mare salt în topul competitivităţii digitale în 2018, urcând de pe locul 10 pe 6, în timp ce Finlanda coboară de pe poziţia 4 pe 7.

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...