Săptămâna trecută, ASF a anunţat că ultimul Consiliu de Administraţie al autorităţii a aprobat printre altele şi „Soluționarea notificării intenției societății Onix Asigurări S.A. de a desfășura activitate de asigurare în baza libertății de a presta servicii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord”.
Simone Lentini este proprietarul majoritar indirect al ONIX Asigurări, jucător de talie redusă. Lentini, cetățean italian, controlează asigurătorul prin Egadi Company SRL, unde deține 51% din acțiuni, alături de Alin Niculae – 49%. Egadi Company este o societate cu activități de consultanță pentru afaceri și management și afaceri zero în intervalul 2008 – 2016, conform www.termene.ro. Acesta a avut câteva probleme minore cu statul italian şi cu autorizaţiile privind prestarea serviciilor de asigurări pe teritoriul statului italian.
Din acest motiv, Onix Asigurări a întâmpinat mai multă rezistenţă din partea ASF în a se acredita să-şi desfăşoare activitatea în mai multe ţări europene. Onix Asigurări notificase ASF că și-a extins activitatea de asigurare pe teritoriul Angliei, Poloniei, Greciei, Olandei, Belgiei, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Irlanda, Croația, Cipru, Estonia, Letonia, Malta, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Lituania și Ungaria. Notificările vizau vinderea în aceste ţări a asigurărilor de credite (clasa B14), de garanții (clasa B15) și de pierderi financiare (clasa B16), Acum toate aceste probleme s-au rezolvat.
Înfiinţată în urmă cu 17 ani, Oscar Downstream, perla coroanei din oimperiul lui Alin Niculae, a ajuns în 2017 la o cifră de afaceri de peste două miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro) şi un profit net de 86,74 milioane de lei, în creştere puternică faţă de 2017. La businessul cu intermedierea vânzărilor de carburanţi se adaugă domeniul imobiliarelor, pe care Alin Niculae le dezvoltă încă din 2006 şi din 2012 businessul cu asigurări. Contactat telefonic, omul de afaceri Alin Niculae nu a răspuns până la publicarea ştirii
Asigurările de garanţii, care reprezintă 8% din piaţa totală a asigurărilor şi care sunt practicate şi de compania la care omul de afaceri este acţionar, sunt asigurările care înlocuiesc scrisoarea de garanţie bancară în cazul licitaţiilor la care participă firme de construcţii pentru a executa lucrări comandate de stat.
Cum Alin Niculae a fost de-a lungul timpului un beneficiar al contractelor cu statul este foarte probabil ca firma de asigurări să fi fost achiziţionată special pentru a gira anumite contracte ale proprietarului.
Onix Asigurări și-a început activitatea în 1998 sub denumirea de Asigurarea Romas – Ceccar, fiind o societate de asigurare profesională a membrilor Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România. În 2005, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de grupul financiar maghiar OTP Bank, care schimbat denumirea în OTP Garancia Asigurări. Trei ani mai târziu, grupul francez Groupama a preluat integral asigurătorul român, iar portofoliul de polițe a fost transferat către Groupama Asigurări.
Ulterior, în decembrie 2010, compania și a schimbat denumirea în Onix Asigurări, conform unei decizii a autorității de reglementare. În martie 2012, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de Egadi Company, controlată de cetățeanul Italian Simone Lentini cu 49% din acţiuni şi Alin Niculae cu 49% din acţiuni. În februarie 2016, Onix Asigurări și-a redus capitalul social cu 30 milioane de lei, la 50 milioane de lei, prin reducerea numărului de acțiuni, pentru acoperirea unei părți din pierderile înregistrate la finele anului 2015, care au atins 43,54 milioane de lei.