Grecia a votat austeritatea. Atena este în flăcări

Parlamentul a adoptat duminică programul economic de austeritate care permite declanşarea unui plan financiar de salvare a Greciei şi menţinerea sa imediată în zona euro, aşa cum au cerut creditorii ţării, a anunţat preşedintele Legislativului Philippos Petsalnikos, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 feb. 2012, 05:28

După o duminică seara marcată de manifestaţii violente împotriva măsurilor de austeritate la Atena, programul economic – care cuprinde un pachet de măsuri de austeritate în schimbul acordării unui nou ajutor financiar ţării de către creditorii săi instituţionali şi unei operaţiuni de ştergere a datoriei suportată de creditorii săi privaţi – a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu puţin înainte de ora 23.00 GMT (luni, 1.00, ora României).

Textul a primit aprobarea principalelor două partide, socialiştii din Pasok şi Noua Democraţie (dreapta), care participă la Guvernul de coaliţie al premierului Lucas Papademos.

Însă peste 20 dintre cei 153 de deputaţi socialişti au votat împotriva proiectului. Ei au fost excluşi imediat din grupul parlamentar al Pasok, în urma unei decizii scrise a liderului formaţiunii, Giorgios Papandreou, adresată preşedintelui Parlamentului.

La fel, 21 de deputaţi de dreapta, dintr-un total de 83, au votat împotrivă, fiind de asemenea excluşi din rândul parlamentarilor de dreapta, în urma unei decizii a liderului partidului Antonis Samaras.

Doi dintre cei 16 deputaţi ai partidului de extremă dreapta Laos, care s-a retras săptămâna aceasta din Guvern în semn de protest faţă de măsurile drastice de ajustare a economiei greceşti, s-au pronunţat, în schimb, în favoarea programului de austeritate. Aceşti doi deputaţi au fost excluşi din grupul parlamentar al Laos.

„Din cei 278 de deputaţi prezenţi, 199 au votat pentru, 74 împotrivă”, a declarat Petsalnikos, la finalul votului în Parlament, care cuprinde 300 de deputaţi.

100.000 de persoane au protestat împotriva planului de austeritate

Circa 100.000 de persoane au manifestat în total, 80.000 la Atena şi 20.000 Salonic, împotriva unui nou program de austeritate impus de UE şi FMI Greciei, pe care deputaţii se pregătesc să îl voteze pentru evitarea „falimentului” ţării, a anunţat poliţia.

Peste zece clădiri, goale, erau cuprinse de flăcări duminică seara în centrul Atenei, majoritatea incendiate cu cocteiluri Molotov lansate în cursul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate, au anunţat pompierii şi poliţia.

„Aproximativ zece clădiri sunt în flăcări, majoritatea din cauza cocteilurilor Molotov”, a anunţat Nikolaos Tsongas, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

El a precizat că vehiculele de pompieri nu se pot apropia de locurile sinistrate din cauza numărului de oameni aflaţi pe străzi.

Potrivit poliţiei, care a îndemnat cetăţenii să ajute pompierii să participe la lupta împotriva incendiilor, numărul clădirilor indendiate se ridica la 18.

Pe strada Stadiu, o clădire de un etaj, sediul unui magazin de cristale de lux, dar şi cinematograful vecin continuau să ardă către ora 19.45 GMT (21.45, ora României), în pofida intervenţiei a două brigăzi de pompieri, a constatat un jurnalist AFP. Magazinul Kosta Boda, vecin cu cinematograful, ardea deja de o oră atunci când au sosit pompierii, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).

Acoperişul din ceramică al magazinului s-a prăbuşit, iar flăcările depăşeau nivelul clădirii, extinzându-se la cinematograful Attikon, unul dintre cele mai cunoscute din oraş.

În cursul serii, strada Stadiu, pe care se află magazinul în flăcări şi cinematograful şi care porneşte din Piaţa Syntagma, a fost teatrul unor confruntări între poliţie şi grupuri de manifestanţi. Pe jos, pe stradă, se află bucăţi de marmură, utilizate de către manifestanţi ca muniţie.

Între timp, dezbaterile din Parlament cu privire la votul asupra măsurilor de austeritate contestate în stradă continuau.

UPDATE 23:35 – În capitală, şase persoane au fost rănite, iar ulterior spitalizate, în cursul unor confruntări între forţele antirevoltă şi grupuri de tineri pe străzi adiacente Pieţei Syntagma, în faţa Parlamentului, potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Incidentele au început în momentul în care un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene.

Manifestaţii s-au retras, în acel moment, pe străzile adiacente, care s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o clădire a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.

Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta, la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

„Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum şi până în 2020 vom fi sclavii germanilor”, a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. „Noile măsuri îmi semnează moartea”, a afirmat un alt protestatar, Dimitris.

Manifestaţia a atras familii întregi, în timp ce un bunic cu mască de gaze şi ochelari subacvatici se afla în mijlocul mulţimii, iar un vânzător ambulant vindea măşti de hârtie împotriva gazelor şi drapele.

„Deputaţii se pregătesc să voteze măsuri care vor conduce la moartea Greciei (…), dar poporul nu va ceda”, a declarat compozitorul grec Mikis Theodorakis, care s-a alăturat contestatarilor la Atena.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...