‘În perioada următoare, inclusiv în dezbaterile cu privire la mecansimul european pentru garantare a depozitelor, nu ar trebui să fim reţinuţi de distincţia dintre reducerea riscurilor şi partajarea riscurilor’, a spus Mario Draghi cu prilejul unei audieri în comisia de afaceri economice din Parlamentul European.
Draghi a subliniat că băncile au făcut deja o curăţenie substanţială în bilanţurile lor şi o împărţire a riscurilor ar permite o reducere şi mai mare a acestora, pentru că ar duce la o rezoluţie mai ordonată şi mai rapidă în situaţie de criză, ceea ce în cele din urmă îmbunătăţeşte stabilitatea.
Cu toate acestea, Germania se opune de mult timp unei garanţii comune a depozitelor bancare în zone euro, de teamă că ar putea fi nevoită să plătească nota de plată în cazul falimentului unei bănci din satele membre mai puţin responsabile financiar.
Mario Draghi le-a mai spus europarlamentarilor că măsurile de politică monetară adoptate de BCE au fost foarte eficiente dar totodată a atras atenţia asupra noilor bariere comerciale care reprezintă principalul risc la adresa economiei europene. În acest sens, Draghi a subliniat că este de datoria Uniunii Europene să conducă pe bază de exemplu şi să sprijine deschiderea economică.
Preşedintele SUA, Donald Trump a impus tarife vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu precum şi pentru o serie de produse chineze, ceea ce a determinat China, Uniunea Europeană şi alte state să adopte măsuri retaliatorii.