INS: Peste 12 milioane de metri cubi de lemn, recoltaţi anul trecut din pădurile proprietate publică

Volumul de masă lemnoasă recoltat anul trecut din pădurile proprietate publică a statului s-a ridicat anul trecut la 12,28 milioane de metri cubi, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 05 aug. 2018, 07:13
INS: Peste 12 milioane de metri cubi de lemn, recoltaţi anul trecut din pădurile proprietate publică

În 2017, s-au recoltat 18,31 milioane metri cubi (volum brut) de lemn, cu 1,11 milioane metri cubi mai mult faţă de anul 2016, din care 67,1% din pădurile proprietate publică, restul fiind recoltat din pădurile proprietate privată (27,6%) şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier (5,3%), scrie Agerpres. 

Comparativ cu 2016, volumul de lemn recoltat din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara fondului forestier a crescut cu 17,4%, din păduri proprietate publică a statului cu 11,1%, din pădurile proprietate privată cu 1,9% şi a scăzut din păduri proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, cu 3,2%. 

Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 35,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,9%, stejarul 9,8%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 12,2% şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 8,5%. 

Produsele lemnoase principale au reprezentat 66,2% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, produsele lemnoase secundare 23,9% şi produsele lemnoase de igienă 9,9%. 

În 2017, comparativ cu anul 2016, volumul de masă lemnoasă recoltată din produse principale a crescut cu 9,2%, din produse secundare a crescut cu 5,7%, iar din produse de igienă a scăzut cu 7,4%. 

La nivelul regiunilor de dezvoltare, 29,1% din volumul total de masă lemnoasă s-a recoltat din regiunea Nord – Est, 19,9% din regiunea Centru, 12,7% din regiunea Nord – Vest, 12,8% din regiunea Vest, 9,7% din regiunea Sud – Muntenia, 8,2% din regiunea Sud – Vest Oltenia, 7,2% din regiunea Sud – Est şi 0,4% din regiunea Bucureşti – Ilfov. 

Acţiunile de recoltare a arborilor din pădure, în vederea valorificării lemnului şi pentru asigurarea condiţiilor favorabile de dezvoltare a arboretelor, s-au desfăşurat prin executarea de tăieri. 

Anul trecut, s-au efectuat tăieri de regenerare în codru pe 39,7% din suprafaţa totală parcursă cu tăieri, tăieri de conservare pe 58,1%, tăieri de regenerare în crâng pe 1,8% şi tăieri de substituiri – refacere a arboretelor slab productive şi degradate pe 0,4%. 

Suprafeţele de pe care s-a recoltat în totalitate lemnul au fost cele cu tăieri rase (5,3% din suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare în codru), urmând ca suprafeţele respective să fie reîmpădurite sau utilizate în alte scopuri silvice. 

În 2017, volumul de masă lemnoasă recoltată a fost cu 5% mai mic decât în anul 2013. 

Lemnul recoltat a fost destinat în proporţie de 95,3% persoanelor juridice atestate în activitatea de exploatare forestieră şi în proporţie de 4,7% persoanelor fizice care pot exploata lemn din pădurile pe care le au în proprietate. 

Conform Legii nr. 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură; prin excepţie persoanele fizice pot exploata, fără atestare, un volum de maxim 20 metri cubi/an din pădurile pe care le au în proprietate. 

Te-ar mai putea interesa și
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de lei net lunar
Salarii transparente la Libra Internet Bank pentru posturile vacante: încep de la 3.500 de lei net şi ajung la 11.000 de ...
Libra Internet Bank e singura bancă din România care comunică transparent în anunţurile de angajare grilele salariale cu care ofertează candidaţii. Iată câteva dintre posturile vacante şi......
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
RCA și CASCO direct de pe megaportalul Guvernului. AI schimbă ordinea din asigurări
Cetățenii care vor intra să își plătească taxele și impozitele ori vor depune acte pe viitorul cloud guvernamental, ...
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate ...
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...