BCE subvenţionează băncile europene cu până la 120 de miliarde de euro

Băncile beneficiază, prin programul de împrumuturi pe trei ani de la Banca Centrală Europeană (BCE), de subvenţii care pot ajunge la 120 miliarde euro, suficient pentru a plăti toate bonusurile la firmele din sectorul financiar din Londra pentru următorii 24 de ani, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 feb. 2012, 16:54

Royal Bank of Scotland, BNP Paribas şi Societe Generale se numără printre cele peste 500 de bănci care au împrumutat 489 de miliarde de euro pe trei ani de la BCE în decembrie. Împrumuturile au în prezent o dobândă de 1%, mai puţin de un sfert din randamentul mediu de 4,3% al obligaţiunilor negarantate dar cu prioritate la plată din ultimul an, potrivit analiştilor Commerzbank, citaţi de Bloomberg.

Întrucât programul de împrumuturi ar putea atinge un nivel record de 1.200 de miliarde de euro după o a doua licitaţie de fonduri în februarie, economiile pentru bănci s-ar putea situa la 120 de miliarde de euro şi ar susţine cu circa 10% profiturile băncilor din Spania şi Italia pentru anul acesta, estimează Morgan Stanley.

„Băncile pot împrumuta la numai 1% şi să dea banii mai departe cu dobândă mult mai mare. E destul de bine”, a afirmat Arnd Schaefer, economist la banca germană WestLB.

BCE inundă sistemul financiar cu fonduri ieftine pentru a evita o criză a creditelor, după ce piaţa obligaţiunilor negarantate s-a blocat anul trecut, iar finanţarea de pe pieţele monetare americane a devenit indisponibilă. Orice bancă din zona euro poate împrumuta orice sumă doreşte, atâta timp cât garantează cu active eligibile. Băncile care împrumută pe trei de la BCE nu sunt nevoite să limiteze bonusurile.

Băncile ar putea împrumuta încă 680 de miliarde de euro la a doua licitaţie de fonduri pe trei ani, programată pe 29 februarie, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor realizat de Goldman Sachs. Împrumuturuile acordate prin programul de refinanţare pe termen lung (LTRO) ar atinge astfel aproape 1.200 de miliarde de euro, depăşind vârful de 1.200 de miliarde de dolari al creditării băncilor americane de către Rezerva Federală, atins după prăbuşirea Lehman Brothers.

Grupuri financiare precum Morgan Stanley, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs au câştigat aproximativ 13 miliarde de dolari luând bani ieftin de la Rezerva Federală şi împrumutându-i mai departe.

Băncile din zona euro trebuie să refinanţeze datorii de peste 600 de miliarde de euro în acest an, potrivit unui raport din decembrie al Băncii Angliei.

Astfel, unele instituţii de credit au ales să împrumute bani de la BCE şi să-i depoziteze tot la BCE, la o dobândă de numai 0,25%. Băncile acceptă pierderea pentru a nu mai fi nevoite să se împrumute de la investitori la refinanţarea datoriilor scadente.

Depozitele la BCE au atins nivelul record de 528 miliarde de euro în inuarie şi se situau la 508 miliarde de euro la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit datelor băncii centrale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...