Dudău, EPG: România va plăti costuri reputaţionale şi de arbitraj, dacă operatorii nu vor extrage gazele din Marea Neagră

România va plăti costuri reputaţionale foarte mari, dar şi costuri care vor rezulta din acţiunile de arbitraj înaintate de companiile petroliere, dacă acestea vor stopa investiţiile în perimetrele de gaze concesionate în Marea Neagră, a declarat, miercuri, Radu Dudău, director al organizaţiei Energy Policy Group (EPG), în cadrul unei dezbateri pe tema gazelor offshore.
Economica.net - mie, 29 aug. 2018, 09:25
Dudău, EPG: România va plăti costuri reputaţionale şi de arbitraj, dacă operatorii nu vor extrage gazele din Marea Neagră

El a arătat că, în 2010, când companiile petroliere au semnat acordurile de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, au primit asigurări privind stabilitatea cadrului fiscal, însă, de atunci, în anul 2013 au fost introduse două impozite noi, cel pe profiturile extraordinare din reglementare, plus 0,5% impozit pe producţia de hidrocarburi lichide asociate producţiei de gaze.

„Acestea au ridicat România destul de repede în prima parte a clasamentului privind impozitarea la nivel european în sectorul petrolier. Pentru că ne apropiem de momentul unei decizii, operatorii din Marea Neagră au toate datele geologice pentru a-şi întemeia o decizie de investiţii, dar aşteaptă clarificarea regimului fiscal, legea offshore era necesară, dar mesajul companiilor a fost că aceşti termeni din lege nu le convin”, a susţinut Dudău.

El a mai spus că în spaţiul public au fost vehiculate tot felul de sume care nu au nicio legături cu realitatea în legătură cu beneficiile statului român în urma acestor proiecte.

„S-a vorbit de impozite de ordinul a zecilor de miliarde de euro, însă analize mai aşezate ne arată că impozitarea, care merge la 50% din profit atunci când preţul gazelor ar ajunge la 190 de lei pe MWh, va aduce 3-4 miliarde de euro venit suplimentar statului român, adică o sumă importantă, care depinde însă de evoluţia pieţei de gaze”, a adăugat expertul EPG.

Potrivit acestuia, dacă investitorii vor alege să nu investească mai departe în aceste proiecte, statul român va avea de pierdut pe mai multe paliere.

„Să ne uităm la reversul medaliei, ce se întâmplă dacă statul nu oferă un deal acceptabil, pentru că investitorii vor dori să aibă condiţii acceptabile, deductibilităţi – noua lege va trebuie să acopere toate investiţiile făcute de la început pentru ca noul deal fiscal să fie acceptat, este de neînchipuit că ar fi acceptaţi noii termeni în alte condiţii. Dacă în cele din urmă deal-ul nu se mai face, costurile reputaţionale vor fi foarte mari pentru România şi vor fi şi costuri care vor rezulta din arbitraj. Dacă, aşa cum cred eu, deal-ul se va realiza totuşi, statul român va câştiga nişte bani importanţi, aceasta, repet dacă va oferi deductibilităţile cerute de companii”, a susţinut Dudău.

La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

„Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilităţii necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre”, se arată în cererea de reexaminare.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...