„Va fi destul de greu de acceptat pentru public ideea că va trebui să crească tarifele de distribuţie pentru a asigura pe termen lung racordarea întregii ţări la reţeaua de gaze. Şi nici nu ştim dacă ne dorim asta, adică trebuie să ne gândim pe termen foarte lung dacă vrem să asigurăm înlocuirea combustibilului folosit acum în gospodării cu gaze sau cu energie electrică. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă în acest sens, nu să aruncăm aşa, în piaţă, nişte ipoteze care sunt foarte greu de susţinut”, a spus ea.
Nuţu a amintit că România nu are nici în acest moment o strategie energetică naţională, deşi autorităţile se chinuiesc să facă acest lucru de zece ani.
„În plus, există o încercare foarte stângace în legislaţia actuală de a forţa cumva rămânerea unei cantităţi de gaze pe piaţa românească, prin acea obligativitate de tranzacţionare a 50% din producţie pe bursa de gaze românească. Însă această formulă, după părerea mea, nu rezolvă nimic, adică nu înseamnă că gazul va rămâne în ţară, pentru că un furnizor străin poate foarte bine să îşi facă o firmă în România, să cumpere gaze pe bursă şi apoi să exporte, e foarte simplu”, a mai spus Nuţu.
Pe de altă parte, producătorii de gaze din România pot încheia contracte cu consumatori mari din Ungaria, spre exemplu, fără a încălca acest articol, întrucât tranzacţia nu se realizează pe piaţa angro, a completat ea.
Operatorii din Marea Neagră ar putea lua în acest an decizia de a investi în perimetrele offshore, însă aşteaptă finalizarea cadrului legislativ.
La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.
„Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilităţii necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre”, se arată în cererea de reexaminare.