Precizările reprezentanţilor CEO vin după ce administraţia locală din Rovinari a anunţat că vineri, la ora 16,00, va avea loc un protest la care vor participa câteva mii de locuitori ai oraşului, aceştia fiind nemulţumiţi de repunerea în funcţiune a vechiului depozit de cărbune din zona Carierei Roşia. Conducerea Primăriei Rovinari şi locuitorii oraşului susţin că zona va fi intens poluată cu praf de cărbune după redeschiderea depozitului.
Potrivit administraţiei CEO, amenajarea noului depozit de cărbune de la EMC Roşia, care va răspunde tuturor cerinţelor de mediu, este una dintre investiţiile prioritare de mediu derulate de unitatea energetică în prezent, care va fi finalizată la începutul anului viitor şi pentru care au fost parcurşi toţi paşii legali necesari.
Aceeaşi sursă susţine că executarea lucrărilor a fost îngreunată de anumiţi factori externi, respectiv renunţarea la amplasamentul stabilit iniţial din cauza blocajelor intervenite în negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma să se realizeze noul depozit de cărbune şi repoziţionarea acestuia pe un alt teren şi întârzierile cauzate de derularea procedurilor de achiziţie a lucrărilor şi echipamentelor necesare.
Conducerea companiei a dispus o analiză detaliată periodică încă de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de execuţie.
„Redeschiderea, pentru o perioadă determinată, a vechiului depozit reprezintă o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetica naţională – obiectiv primordial care ar trebui să fie conştientizat de orice factor politic, inclusiv din administraţia publică locală. Depozitul trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcţionării SE Rovinari cu 3 grupuri energetice în perioadă de iarnă. Folosirea temporară a vechiului depozit nu poate fi realizată prin dispoziţii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea având la bază siguranţa sistemului energetic naţional conform estimărilor Dispeceratului Energetic Naţional pentru acest sfârşit de an. Pentru perioada utilizării depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat măsuri de protecţie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o înălţime de peste 4 metri, pe o lungime de circa 900 metri, precum şi carcasări ale punctelor de deversare şi înlocuirea rolelor uzate, influenţa asupra mediului înconjurător urmând a fi monitorizată permanent. De asemenea, două maşini cu apă vor asigura umectarea cărbunelui pe perioada depunerii în depozit. Pentru evitarea problemelor de zgomot, s-a dispus scoaterea din circuitul de depozitare a concasorului şi, în plus, vor fi montate perdele de apă în zona buncărelor de preluare”, se precizează în comunicatul de presă.
Sursa citată adaugă că funcţionarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roşia, în perioada de toamnă-iarnă a anului trecut, a fost monitorizată de Garda de Mediu şi, conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depăşite limitele de praf impuse de legislaţia în vigoare.
În acelaşi comunicat, conducerea CEO aminteşte că 80% din populaţia oraşului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de muncă ale salariaţilor CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari şi de la Termocentrala Rovinari. De asemenea, suma plătită de CE Oltenia pentru taxele şi impozitele locale corespunzătoare activităţilor desfăşurate în zona Rovinari reprezintă peste 70% din veniturile curente ale acestui oraş.
„În condiţiile în care CE Oltenia este pilonul principal în susţinerea comunităţii oraşului Rovinari, este de neînţeles poziţia conducătorului administrativ al acestei comunităţi de a iniţia proteste împotriva acţiunilor CE Oltenia care respectă hotărârile de guvern emise în scopul menţinerii siguranţei energetice naţionale. Conducerea CE Oltenia îşi manifestă toată disponibilitatea pentru dialog cu administraţia publică a oraşului Rovinari, similar cu toate comunităţile locale din zonele unde îşi desfăşoară activitatea, în scopul clarificării tuturor aspectelor legate de necesităţile companiei, dar şi de cele ale comunităţii din zonă, deopotrivă. CE Oltenia a fost şi este interesat de sănătatea locuitorilor din zonele sale de activitate, acesta fiind şi motivul pentru care a fost luată decizia de mutare a depozitului de la EMC Roşia pe un amplasament îndepărtat de zonele locuite ale oraşului”, se mai arată în comunicatul de presă.
Vineri, de la ora 16,00 va avea loc un marş pe străzile oraşului Rovinari, urmând protestul propriu-zis la depozitul de la Cariera Roşia. Vechiul depozit va funcţiona începând cu data de 1 septembrie şi va fi deschis cel puţin până în luna aprilie a anului viitor.