Destinat promovării unor obiceiuri alimentare sănătoase, acest program include distribuirea de fructe, legume şi produse din lapte, precum şi programe educaţionale pentru a-i învăţa pe elevi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase şi despre originea produselor alimentare.
Având în vedere că din ce în ce mai multe şcoli participă la acest program, în anul şcolar 2017/2018 peste 30 de milioane de elevi din Uniunea Europeană au beneficiat de această iniţiativă.
„Este important să ştim de unde vine hrana noastră şi care sunt eforturile necesare pentru a produce alimentele noastre. Graţie programului european „fructe, legume şi lapte în şcoli”, copiii se familiarizează cu producţia agricolă şi alimentară şi în acelaşi timp gustă produse sănătoase şi savuroase. Nu este niciodată prea devreme să înveţi să te bucuri de alimente sănătoase”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
În cadrul acestui program, 150 milioane de euro sunt alocate anual pentru distribuirea de fructe şi legume şi 100 milioane de euro pentru lapte şi alte produse lactate. Deşi participarea la acest program este voluntară, toate ţările membre UE au decis să se implice, fie pentru tot programul fie pentru o parte din acesta. Alocările naţionale pentru toate cele 28 de state membre care participă la acest program în anul şcolar 2018-2019 au fost aprobate şi adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2018. Statele membre pot suplimenta ajutoarele de la UE cu ajutoare naţionale pentru finanţarea programului.