Destinaţiile care au crescut apetitul românilor pentru călătorii. Top 10 creşteri în prima jumătate a anului

Companiile aeriene au majorat numărul de zboruri spre anumite destinaţii în prima parte a acestui an de pe aeroporturile din ţară, ceea ce a dus şi la creşterea numărului de pasageri, arată datele Institului Naţional de Statistică. Iar creşteri spectaculoase a numărului de pasageri îmbarcaţi s-au înregistrat pentru destinaţii precum Lisabona, Dubai sau Varşovia. 
Andrada Ghira - joi, 06 sept. 2018, 18:30
Destinaţiile care au crescut apetitul românilor pentru călătorii. Top 10 creşteri în prima jumătate a anului

Peste 4,2 milioane de pasageri s-au îmbarcat de pe aeroporturile din ţară în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 6% faţă de traficul înregisrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cea mai spectaculoasă creştere s-a înregistrat pentru Lisabona, unde numărul pasagerilor transportaţi a crescut cu 81% în prima parte a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, arată datele INS analizate de ECONOMICA.NET. Astfel, anul acesta au fost îmbarcaţi peste 37.000 de pasageri spre Lisabona. Creşterea numărului de pasageri este dată şi de creşterea numărului de zboruri, de la 131 în primul semestru din 2017, la 271 în prima jumătate a acestui an. Blue Air, Wizz Air şi TAP Portugal sunt companiile aeriene care oferă zboruri directe spre capitala Portugaliei. Trebuie menţionat că pe timp de iarnă, aceste zboruri nu mai sunt operate companii. 

Pe locul doi în topul creşterilor se află Varşovia, acolo unde singura companie care efectua zboruri a fost LOT Polish Airlines. Din iunie 2017, însă, Wizz Air a intrat pe această rută cu zboruri directe şi de la Bucureşti. Iar traficul se vede în cifre: creştere de 60% a traficului de pasageri spre această destinaţie. Aproape 56.600 de pasageri au fost debarcaţi pe aeroportul din capitala Poloniei în prima jumătate din acest an, iar numărul de zboruri a crescut de la 665, la 778.  

Dubai se află pe locul trei, cu o creştere a traficului de pasageri de 57%. Aproape 40.000 de pasageri au fost îmbarcaţi în avioanele care au zburat spre această destinaţie. Şi numărul de zboruri a crescut considerabil, de la 187 în semestrul I din 2017, la 331 în aceeaşi perioadă a acestui an. Companiile Fly Dubai şi Wizz Air oferă zboruri directe spre Dubai. 

Mai multe zboruri au fost anul acesta şi spre Tel Aviv: de la 938 în primele şase luni din 2017, la 1.178 anul acesta. Iar numărul de pasageri îmbarcaţi a crescut cu aproape 33%, la peste 154.000, mai arată datele analizate de Economica.net. 

Trafic în creştere s-a înregistrat şi spre Istanbul, mai exact, spre aeroportul Ataturk, de 28%. În prima jumătate a acestui an au călătorit spre acest aeroport peste 119.000 de pasageri, faţă de 93.000 anul trecut. Numărul de zboruri oferite de companii a fost puţin mai mare: de la 1.062 în SI 2017, la 1.084 în SI 2018. Turkish Airlines zboară de pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj şi Constanţa, în timp ce Tarom doar de la Bucureşti. 

Aeroportul din Frankfurt Main se plasează pe locul şase, cu o creştere de aproape 28%. Astfel, peste 112.000 de pasageri au aterizat aici, faţă de 88.000 anul trecut. Numărul de zboruri a crescut şi el de la 886, la 1.265. 

Alte creşteri ale traficului de pasageri au fost înregistrate spre Larnaca (21,4%), Atena (20%), Praga (16%) şi Doncaster (15,5%).

La polul opus, destinaţiile care au pierdut în primele şase luni din acest an pasageri sunt cele spre Berlin (-15,5%), Londra Stansted (-19%), Roma Fiumicino (-18%), Liverpool (-14%), Frankfurt Hahn (-12%), Milano Malpensa (12%), spre care companiile aeriene şi-au redus operaţiunile şi au avut mai puţine zboruri. 

Te-ar mai putea interesa și
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) nu ar trebui să rămână......
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...