Ebury: August a adus dolar mai puternic, pentru scurt timp. Care este legătura cu euro şi cu situaţia din Turcia?

La mijlocul lunii august, dolarul american a crescut la cel mai înalt nivel, în mai mult de un an, față de leul românesc. De atunci, s-a reîntors în intervalul restrâns pe care l-a stabilit în luna mai.
Economica.net - joi, 06 sept. 2018, 09:46
Ebury: August a adus dolar mai puternic, pentru scurt timp. Care este legătura cu euro şi cu situaţia din Turcia?

În paralel, situația din Turcia s-a înrăutățit în luna august. Vulnerabilitățile economice, inclusiv un deficit mare al contului curent, dependența de creditul străin, inflația de două cifre și refuzul băncii centrale de a majora ratele dobânzilor, combinate cu un conflict cu SUA pe tema arestării de către Turcia a pastorului american Andrew Brunson au adus o depreciere pe scară largă a monedei. De la începutul anului, Lira turcească a pierdut aproape 40% în fața dolarului, pierzând o parte semnificativă a valorii sale în doar o lună.

Devalorizarea lirei a adus întrebări cu privire la poziția instituțiilor financiare din Turcia și a generat îngrijorare în cadrul Băncii Centrale Europene cu privire la activitatea băncilor europene în Turcia. Până la urmă, având în vedere căderea lirei, costurile cu datoria externă au crescut foarte mult iar unele bănci turcești ar putea să ceară garanții de la instituțiile financiare europene. Aceasta ar putea fi o problemă și mai mare, dat fiind faptul că multe bănci turcești sunt deținute, în unele cazuri în mare parte, de instituțiile europene.

Analiștii Ebury consideră că tocmai criza valutară din Turcia a fost unul dintre principalele motive pentru scăderea recentă a cursului EUR/USD până la nivelul de 1,13, cel mai scăzut nivel în utlimul an. Cu un curs USD/RON invers proporțional față EUR/USD, paritatea a crescut la 4,10. Temerile legate de obligațiile instituțiilor europene în Turcia s-au redus după ce a devenit clar că în cazul în care băncile din Turcia ar fi în incapacitate de plată, deși ar cauza probleme vizibile, acestea ar fi ușor de gestionat pentru băncile europene și nu ar avea un efect de domino asupra instituțiilor financiare din Europa.

„În ciuda influenței sale semnificative, situația din Turcia nu a fost singurul factor care a contribuit la schimbările cursului USD/RON. Datele noi au confirmat faptul că economia zonei euro a început să încetinească, iar investitorii sunt îngrijorați că amenințarea unui război comercial global ar putea agrava acest scenariu. Acest lucru a avut deja un impact asupra așteptărilor economice și a activității comerciale, în special în sectorul de producție” a declarat Johan Gabriel, Country Manager Ebury Romania & Bulgaria.

În timp ce perspectivele economice se înrăutățesc, inflația din zona euro pare să crească încet. Acest nivel al inflației a împiedicat Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor, ceea ce face ca blocul să fie relativ mai puțin atractiv, deci fluxurile de capital nu susțin moneda comună.

Situația din Statele Unite este foarte diferită. Creșterea în al doilea trimestru a ajuns brusc la 4,2% anual – cel mai rapid ritm din ultimii patru ani. Având în vedere creșterea rapidă a inflației și forța globală a economiei, Rezerva Federală ar putea crește rata dobânzii de încă două ori în acest an. Creșterea ratelor dobânzilor precum și creșterea ratelor de piață ar trebui să continue să sprijine dolarul.

„Scenariul nostru de bază este ca dolarul să se apropie de nivelul de 1,15 față de euro și să se aprecieze față de leul românesc la 4,00 până la sfârșitul lui 2018 și la 4,15 la sfârșitul anului 2019. Dacă tensiunile legate de comerțul mondial și grijile față de situația din zona euro continuă să se intensifice nu este puțin probabil ca USD să se consolideze mai mult în fața RON, mai ales pe termen scurt”. a declarat Johan Gabriel, Country Manager Ebury Romania & Bulgaria.

Leul încheie luna august relativ neschimbat, în ciuda uneia dintre cele mai volatile luni a acestui an.

Leul românesc a avut un parcurs interesant luna trecută. Moneda s-a depreciat brusc, împingând EUR / RON aproape de limita superioară a acestui an. Cu toate acestea, leul și-a recâștigat repede majoritatea pierderilor, terminând luna aproape neschimbat.

Cu toate acestea, moneda românească s-a dovedit a fi rezistentă la știrile externe și la modul de lucru neriscant practicat pe piețele financiare, care a condus la vânzarea valutelor din zona CEE și la activele piețelor emergente în general. Faptul că RON nu este la fel de lichid și este mai bine gestionat de banca centrală decât colegii săi regionali a dus la mișcări idiosincratice influențate în mare parte de peisajul economic și monetar al țării, un peisaj care se schimbă rapid.

În cadrul ultimei ședințe, Banca Națională a României (BNR) a surprins piețele prin faptul că nu și-a majorat rata dobânzii, care a rămas la 2,5%. În plus, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că datele preliminare arată că inflația din iulie ar trebui să scadă, lucru care, după câteva zile, s-a dovedit a fi adevărat. Inflația a înregistrat o scădere accentuată, de la 5,4% în iunie la 4,6% în luna iulie față de anul precedent, în timp ce economiștii chestionați de Reuters au anticipat o inflație de 4,85%. Prin menținerea neschimbată a ratelor și exprimând faptul că există o șansă ca ratele să nu crească cu prea mult în viitorul apropiat și prin scăderea previziunilor privind inflația pe termen lung, banca a influențat așteptările pieței. Aceste acțiuni au dus la o scădere a randamentelor României și au avut efecte asupra leului care a pierdut în jur de 1% în săptămâna în care au avut loc evenimentele.

După o săptămână de stagnare, leul românesc a primit un impuls datorită creșterii interesului pentru licitațiile datoriilor Trezoreriei Române. Cererea pentru notele cu scadență în aprilie 2024 și martie 2020 a fost mai mare decât se aștepta și a împins randamentul mediu al acestor note în jos, în comparație cu licitația din iulie a acelorași emisiuni. O altă săptămână de stagnare a urmat și a lasat moneda doar puțin mai jos față de startul din luna anterioară.

„Leul românesc nu este cea mai volatilă monedă din regiune și este puțin probabil ca acest aspect să se schimbe în viitorul apropiat. În opinia noastră, este posibil ca leul să rămână aproape de nivelul actual sau să se deprecieze ușor pe termen lung, al doilea scenariu fiind mai realist dat fiind că Leul pare să-și piardă unul dintre factorii de susținere – creșterea ratelor dobânzilor” au declarat analiștii Ebury.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...