Reacţie în scandalul pe Centura Bucureşti: România a obţinut acordul de principiu al Comisiei Europene pentru finanţarea lucrărilor – surse

România a obţinut acordul de principiu al Comisiei Europene pentru finanţarea lucrărilor la Centura Capitalei, au spus pentru Economica.net surse apropiate situaţiei, ca reacţie la declaraţia Primarului General Gabriela Firea, conform căreia nu a fost făcută nicio cerere de atragere de fonduri europene pentru varianta ocolitoare a municipiului Bucureşti.
Anemona Andone - joi, 06 sept. 2018, 14:38
Reacţie în scandalul pe Centura Bucureşti: România a obţinut acordul de principiu al Comisiei Europene pentru finanţarea lucrărilor - surse

„Avem acordul Comisarului regional. Avem acordul de principiu al Comisiei Europene. Acum sunt doar părţile birocratice, care se finalizează până la sfârşitul anului”, explică surse apropiate situaţiei.

Potrivit acestora, cererea de finanţare este practic o formalitate şi pe baza ei se fac rambursările, după ce se plătesc lucrările efectuate.

În plus, mare parte din lucrările la Centura Capitalei ce urmează să fie finanţate din fonduri europene se află încă în faza de licitaţie.

„În 27 de ani Guvernul, prin CNAIR, a finalizat aproape 37% din Centura ocolitoare – 28 de kilometri din 74”, a declarat joi primarul Capitalei Gabriela Firea, cu privire la Centura Bucureşti.

Ea a amintit că din prima zi de mandat a cerut să se transfere acest obiectiv de investiţii de la CNAIR la Primărie.

„Prima dată mi s-a spus nu, pe motiv că s-ar pierde fondurile europene. Am fost la Bruxelles, era o dezinformare, Primăria Capitalei este eligibilă. Al doilea motiv inventat – că nu se pot transfera contractele în derulare sau licitaţie. Am venit cu o formulă juridică şi pentru această dezinformare – divizarea asimetrică”, a mai spus Primarul General.

De asemenea, Gabriela Firea a adăugat că până în acest moment Guvernul, prin CNAIR, nu a făcut nicio cerere de atragere de fonduri europene pentru Centura ocolitoare a municipiului Bucureşti.

„Nici măcar în ziua de azi nu avem o cerere depusă pentru atragerea de fonduri europene şi ea nici nu poate fi depusă prea curând pentru că Centura nu are cadastru, nu este în totalitate intabulată, fapt care s-a spus abia acum câteva zile. Ne-am oferit să ajutăm cu grupul de lucru de la Primăria Capitalei la realizarea cadastrului Centurii şi pentru intabulări”, a continuat edilul-şef al Capitalei.

Gabriela Firea a spus că altă dezinformare este cea că nu există posibilitatea juridică ca Municipiul Bucureşti să administreze o suprafaţă care se află pe raza Ilfovului. „Voi trimite o copie a legii 213/1998 la CNAIR şi la Guvern, legea spune negru pe alb că orice primărie poate să deţină în proprietate şi administrare bunuri, terenuri, obiective, în alte judeţe. Deţinem şi acum – staţia Glina, palatul Mogoşoaia, cartierul Henri Coandă şi altele”, a explicat primarul Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...