Constanţa ar putea rămâne fără apă caldă, după ce Electrocentrale a anunţat întreruperea acesteia din cauza datoriilor pe care le are RADET

Locuitorii municipiului Constanţa ar putea rămâne fără apă caldă, de la sfârşitul lunii septembrie, după ce Electrocentrale Constanţa a anunţat că întrerupe furnizarea acesteia din cauza datoriilor pe care le are Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice. Electrocentrale spune că, din suma facturată către RADET Constanţa de la începutul anului, s-a achitat aproximativ 16 la sută, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 10 sept. 2018, 11:42
Constanţa ar putea rămâne fără apă caldă, după ce Electrocentrale a anunţat întreruperea acesteia din cauza datoriilor pe care le are RADET

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că societatea este obligată să întrerupă furnizarea apei calde în municipiul Constanţa, scrie News.ro.

„Societatea a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scandenţă diferite zile din luna septembrie. Electrocentrale Constanţa S.A. nu a putut plăti sumele datorate către furnizorii săi, deoarece principalul său client, RADET Constanţa, nu a înţeles să îşi respecte obligaţiile de plată asumate contractual”, se arată în comunicat.

În acest condiţii, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, emiterea unui preaviz către RADET Constanţa, document prin care aduce la cunoştinţă faptul că, dacă până în 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să îşi plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanţa SA şi nu va prezenta un plan de eşalonare a debitelor, va sista furnizarea apei calde către toţi consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare al municipiului Constanţa, începând din 27 septembrie.

„Precizăm că, de la începutul anului şi până în prezent, Electrocentrale Constanţa S.A. a emis către RADET Constanţa facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare. Din suma totală, RADET Constanţa a achitat doar 19.533.392,80 lei, adică numai 16,46% din suma facturată”, arată sursa citată.

Electrocentrale mai spune că totatul datoriilor pe care RADET Constanţa le are către această societate sunt de aproape 260 de milioane de lei, dintre care aproximativ 217 milioane de lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, iar restul sunt dobânzi penalizatoare şi o sumă aflată într-un dosar de executare silită.

„Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa S.A. reaminteşte că a făcut, face şi va face tot ce este în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru ca locuitorii municipiului Constanţa să nu aibă de suferit. De altfel, conducerea societăţii a iniţiat mai multe runde de discuţii pentru a găsi o cale de rezolvare a problemelor. La discuţii au fost invitaţi atât reprezentanţii RADET Constanţa, dar şi factorii de decizie din partea Primăriei Municipiului Constanţa”, se mai precizează în comunicat.

Sursa citată mai spune că Electrocentrale Constanţa SA a iniţiat o serie de acţiuni procesuale împotriva RADET Constanţa pentru recuperarea debitelor.

În situaţia în care condiţiile solicitate sunt îndeplinite de către RADET Constanţa, Consiliul de Administraţie este pregătit să revină asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic începând din 27 septembrie, mai spun reprezentanţii Electrocentrale SA.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...