„Premierul (britanic) a declarat că miercurea viitoare se va deplasa la Salzburg pentru a participa la Consiliul European informal care va constitui atât o escală în negocierile pentru Brexit, cât şi o oportunitate de a angaja discuţii cu restul UE asupra provocărilor comune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Theresei May, relatând despre reuniunea cabinetului ei de miniştri.
„Va fi de asemenea pentru prima dată când liderii vor discuta împreună cartea albă a guvernului britanic care avansează o serie de propuneri credibile şi serioase”, a declarat purtătorul de cuvânt în faţa jurnaliştilor, cu referire la aşa-numitul ‘plan Chequers’.
Totul a început prin prezentarea, în iulie, în faţa premierului Theresa May a unei propuneri, ‘planul Chequers’, care prevedea înfiinţarea unei zone de liber schimb pentru bunuri între Marea Britanie şi UE. Obiectivul este clar – de a conserva o relaţie comercială strânsă cu Cei 27 – şi ar presupune punerea în funcţiune a unei serii întregi de „reguli comune”.
Acest plan a fost interpretat de adepţii unui Brexit dur ca o trădare a votului britanicilor în favoarea ieşirii din UE, printre aceştia David Davis, fost ministru pentru Brexit, şi Boris Johnson, fost ministru de externe, care au trântit uşa guvernului. „Visul (Brexit-ului) este pe cale să moară”, a notat Boris Johnson în demisia sa.
Aceste demisii răsunătoare au clătinat violent poziţiile Theresei May, însă în final ele i-ar putea permite să mute piesele după cum doreşte şi au rolul unui realism de care guvernul britanic ducea până acum lipsă, apreciază unii analişti.