”Costurile cu certificatele ne afectează groaznic, au ajuns 25 de euro acum, de la 8 euro anul trecut. Comisia Europeană estima acum trei ani că certificatele vor ajunge anul acesta la 15-16 euro, la 25 de euro se preconiza că vor ajunge abia în 2026. Dar am găsit soluţii pentru ca acest cost să fie suportabil, pe care le vom propune direcţiilor generale din Comisia Europeană. Va fi greu dacă nu facem ceva. Riscăm să ajungem iar pe pierdere”, a declarat marţi, pentru News.ro, Sorin Boza.
Datele financiare publicate pe site-ul societăţii arată că profitul Complexului Energetic Oltenia a scăzut în primele şase luni ale acestui an la 35,13 milioane lei, de la 307,2 milioane lei în perioadă similară a anului trecut.
Compania a realizat în primul semestru o cifră de afaceri netă de 1,41 miliarde lei, cu 3,5% mai mică decât cea din prima parte a anului trecut, când s-a ridicat la 1,46 miliarde lei.
Costul certificatelor reprezintă 33-35% din cifra de afaceri a companiei.
”Creşterea preţului certificatelor de CO2 este una dintre cauzele care au determinat diminuarea profitului CE Oltenia în primul semestru 2018 faţă de primul semestru 2017, alte cauze fiind: scăderea producţiei de energie electrică în conformitate cu solicitările Dispeceratului Energetic Naţional pentru intrarea în sistem a energiei produse pe bază de cărbune; scăderea preţurilor medii pe piaţa de energie electrică; înregistrarea de pierdere financiară din diferenţele de curs valutar (la creditele accesate pentru proiectele de mediu implementate pentru conformarea cu prevederile directivelor europene); creşterea amortizării mijloacelor fixe, ca urmare a aplicării noilor reglementări contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară – IFRS începând cu 1 ianuarie 2018”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul companiei.
Pentru anul 2018, CE Oltenia estimează un necesar de circa 13 milioane de certificate de CO2.
Validarea numărului de certificate de emisii de dioxid de carbon se face de către un auditor autorizat, în conformitate cu prevederile legislative, după expirarea anului calendaristic.
”Creşterea accelerată a preţurilor certificatelor de CO2 va genera pierderi pentru orice producător de energie pe bază de cărbune, în special în actuala structură (monosursa) a sistemului energetic din România, unde cota energiei pe bază de cărbune este de circa 25% şi nu influenţează preţul pieţei, spre deosebire de Polonia, de exemplu, unde energia pe bază de cărbune acoperă circa 70% din piaţă şi poate dicta preţul pieţei. Menţionăm că pierderile vor putea fi recuperate începând din trimestrul I 2019, pentru care CE Oltenia are deja încheiate contracte la preţuri care vor echilibra lichidităţile companiei”, se menţionează în comunicat.
Potrivit HG nr.780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră „operatorul fiecărei instalaţii are obligaţia de a restitui, până cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior”.
Societatea are totodată obligaţia, la închiderea exerciţiului financiar al anului, să constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachiziţionate în cursul anului, la preţul de achiziţie valabil la 31 decembrie.
CE Oltenia are peste 13.500 de angajaţi. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei.
Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei.
Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei faţă de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016.
De asemenea, cantitatea de energie produsă a crescut cu 11%,de la 13,5 TWh la 15 TWh, anul trecut. Producţia de cărbune a crescut cu 15,4%, de la 19,5 milioane tone în 2016, la 22,5 milioane tone în 2017.
În anul 2017,compania a funcţionat în medie cu opt grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 30% din piaţa de energie şi de circa 40% din serviciile de sistem necesare la nivel naţional.
Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.