Germania ar putea înfiinţa un Fond suveran de investiţii pentru a contracara achiziţiile investitorilor străini. Autorităţile dezmint

Oficiali de rang înalt din Ministerul german al Economiei iau în considerare ideea înfiinţării unui Fond suveran de investiţii pentru a evita achiziţionarea activelor germane de către investitori din China şi din Golf şi pentru a păstra tehnologia valoroasă în ţară, a anunţat miercuri publicaţia Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters. Autorităţile germane au dezminţit informaţiile.
Economica.net - mie, 12 sept. 2018, 08:26
Germania ar putea înfiinţa un Fond suveran de investiţii pentru a contracara achiziţiile investitorilor străini. Autorităţile dezmint

Publicaţia citează surse anonime care susţin că recenta decizie a băncii germane de stat KfW de a cumpăra acţiuni în operatorul reţelei de înaltă tensiune 50Hertz pentru a preveni ca o firmă din China să achiziţioneze participaţia ar putea servi ca model pentru astfel de investiţii. Autorităţile germane au declarat în mod repetat că vor lua în considerare măsuri pentru a proteja mai bine companiile de achiziţiile străine.

În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Germania, cea mai mare economie europeană, vrea să poată investiga dacă un investitor din afara UE cumpără cel puţin 15% dintr-o anumită firmă germană cu activităţi în domeniul apărării sau securităţii, a anunţat luna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Berlin. „Am sugerat un prag de 15% în negocierile preliminare cu alte ministere”, a precizat oficialul de la Ministerul Economiei.

„Până acum, puteam face verificări numai în cazul în care erau achiziţionate cel puţin 25% din acţiunile unei companii. Acum vrem să scădem acest prag, astfel încât să putem verifica mai multe achiziţii în sectoarele economice sensibile”, a afirmat recent ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.

Dacă Executivul respinge o investiţie străină directă (FDI), Fondul suveran de investiţii ar putea interveni, îndeplinind rolul de cumpărător alternativ pentru a evita un posibil declin al capitalizării bursiere. Miniştrii de Finanţe şi ai Economiei au discutat deja ideea înfiinţării unui Fond suveran de investiţii, care va avea nevoie de fonduri federale pentru achiziţionarea participaţiilor, susţine FAZ.

Germania dezminte informaţiile privind înfiinţarea unui Fond suveran de investiţii

Germania nu se gândeşte la crearea unui Fond suveran de investiţii pentru a achiziţiona acţiuni ale companiilor, a anunţat miercuri Ministerul Economiei de la Berlin, după ce publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a raportat că oficiali de rang înalt iau în considerare această idee pentru a evita achiziţionarea activelor germane de către investitori din China şi din Golf, transmite Reuters.

„Nu există planuri sau consideraţii în Guvernul federal pentru înfiinţarea unui „Fond suveran de investiţii” în scopul finanţării participaţiilor guvernului în companii”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei când a fost rugat să comenteze raportul apărut miercuri în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Germania este deschisă investiţiilor străine directe şi sprijină libertatea fluxurilor de capital internaţional”, a precizat oficialul Ministerului Economiei.

Anul trecut, Guvernul de la Berlin a adoptat un decret care înăspreşte regulile privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică, pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane. Noile reglementări permit Executivului să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 25%.

Luna trecută, Cabinetul a indicat că este pregătit să folosească noul drept de veto în cazul ofertei chineze pentru producătorul de echipamente Leifeld. Acţionarul majoritar al Leifeld, Georg Koffler, a anunţat că firma chineză Yantai Taihai a renunţat la încercarea de achiziţionare a companiei, înaintea aşteptatei împotriviri a Guvernului german.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile companii de preluarea de către companii străine.

Noile reguli adoptate anul trecut stabilesc pentru prima dată criteriile pentru blocarea unei tranzacţii care pune în pericol infrastructuri vitale, precum spitalele sau reţelele energetice. În plus, Guvernul de la Berlin vrea să aibă la dispoziţie patru luni, în loc de două în prezent, pentru a examina ofertele de preluare venite de la companii din afara Uniunii Europene.

De asemenea, Executivul de la Berlin a extins câmpul tranzacţiilor care vor fi spuse examinării sale, în special în domeniul prestatorilor de servicii sau producătorilor de software utilizate de companii care aparţin sectoarelor strategice, precum reţelele de electricitate, centralele nucleare, aprovizionarea cu apă, reţelele de telecomunicaţii, spitalele sau aeroporturile.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...