Potrivit Bibliei, regina din Sheba, un regat care se întindea pe actualul teritoriu al Etiopiei şi Yemenului, a călătorit la regele Solomon, în Ierusalim, aducând patru tone şi jumătate de aur.
O mină antică, alături de ruinele unui templu şi de un câmp de bătălie, au fost descoperite în fostul ei teritoriu.
Primul indiciu a fost o intrare aflată în spatele unei roci înalte de 6 metri, cu un soare şi o lună în creştere sculptate pe ea, simbolurile regatului Sheba, potrivit arheologului Louise Schofield.
„M-am strecurat sub piatră şi am descoperit o inscripţie în limba locuitorilor din Sheba”, povesteşte Schofield. În apropiere, ea a descoperit bucăţi din coloane şi tuneluri, ce ar face parte dintr-un templu dedicat unei zeităţi a Lunii. Excavaţiile au dezvăluit şi situl unei bătălii, unde Schofield a găsit mai multe oase.
Locuitorii din zonă încă mai caută aur într-un râu din apropiere, însă nu ştiau de gigantica mină de aur de sub ei.
Intrarea în mină se află în apropierea ruinelor templului, la circa 1,2 metri sub suprafaţa unui deal. Deasupra ei este sculptat un craniu, în stilul culturii Sheba.
Sheba a fost o civilizaţie din secolul 8 î.Hr., care a supravieţuit un mileniu întreg, prosperând prin comerţul cu Ierusalimul şi Imperiul Roman.
Legendara regină apare atât în Biblie, cât şi în Coran, care o descriu în timpul vizitei la regele Solomon. Regina ar fi fost copleşită de înţelepciunea lui Solomon şi de fericirea din regatul său, astfel încât, atunci când a plecat, i-a dăruit acestuia echivalentul a patru tone şi jumătate de aur. Aceasta ar fi şi una din cele mai vechi poveşti de dragoste din lume. Cei doi ar fi avut şi un copil, Menelik, ai cărui descendenţi au devenit regii Abisiniei.
Schofiled a fost anunţată de existenţa minei de către un prospector de aur, care a efectuat mai multe teste asupra minei – aceasta are un tunel suficient de mare pentru ca oamenii să poată merge în picioare prin el.
Arheologul va începe o excavaţie completă după ce va primi fondurile necesare.