„Tema reindustralizării României lipseşte de pe agenda de priorităţi a guvernelor din ultimii ani. Se fac afirmaţii diverse prin care faptul că inteligenţa artificială va cuceri lumea. Cu toate acestea, Uniunea Europeană vorbeşte despre dezvoltarea industriei siderurgice. Deocamdată, suntem în epoca oţelului, deci armele, si alte de genul acesta sunt făcute din oţel, la fel şi construcţiile ridicate în Bucureşti pe structuri metalice. Cum vă imaginaţi politica Ungariei, când compania Mol a dat 1,2 miliarde de euro pentru construcţia unui combinat petrochimic. Acum, la noi, a venit o firmă nouă care vrea să facă o fabrică de bio-etanol, cu 150 de milioane de euro. Avem nişte lucruri care ne pun pe gânduri şi pot să vă spun că există documente oficiale, precum Politica Industrială a Germaniei sau Politica Industrială a Franţei. În schimb, în România aceasta lipseşte cu desăvârşire”, a susţinut Pârvan.
Reprezentantul patronatelor a menţionat, totodată, că România este de două ori mai ineficientă material decât media europeană, atunci când produce un euro PIB.
„Problema industriei este una complexă şi sensibilă şi degeaba ne aşteptăm că va veni cineva de la Uniunea Europeană şi ne va spune cum să ne dezvoltăm industria. Chiar dacă ne dublăm de mâine PIB-ul, industria românească va fi tot sub cea din UE. România este de două ori mai ineficientă material decât media europeană. Asta înseamnă că noi cheltuim de două mai mult pentru un material, ca să obţinem un euro PIB. Astea sunt trăsăturile mari pe care se poate axa discuţia”, a spus şeful PIAROM.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) organizează, miercuri, conferinţa cu tema „Reindustrializarea României – Provocări şi Oportunităţi.